Srbija   Društvo  

Crveni krst Srbije danas obeležava 146. rođendan

Crveni krst Srbije danas obeležava 146 godina postojanja i rada u našoj zemlji. Srpsko Društvo Crvenog krsta osnovano je 6. februara 1876. godine u zgradi Beogradske opštine, današnje Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.
Crveni krst Srbije danas obeležava 146. rođendan

FOTO: facebook/Crveni krst Srbije

Inicijativu za osnivanje Srpskog Društva Crvenog krsta pokrenuo je dr Vladan Đorđević u vreme Hercegovačkog ustanka 1875. godine. Svečanoj sednici gde je osnovano Srpsko Društvo Crvenog krsta prisustvovali su znameniti ljudi tadašnje Srbije kao što su: Josif Pančić, Đorđe Vajfert, Ilija Kolarac, prof. Kosta Stojanović i drugi.
Za prvog predsednika Srpskog Društva Crvenog krsta izabran je mitropolit Mihajlo Jovanović.
Zalaganjem dr Vladana Đorđevića, Srbija je potpisala Prvu ženevsku konvenciju što je omogućilo Srpskom Društvu Crvenog krsta međunarodno priznanje, a  organizaciju svrstalo u 15 prvoosnovanih nacionalnih društava Crvenog krsta u svetu.
Crveni krst Srbije danas ima preko 60.000 volontera, od kojih je polovina onih koji su svakodnevno uključeni u aktivnosti Crvenog krsta, 130.207 članova i 724 zaposlenih u 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama, 2 pokrajinske organizacije i sedištu Crvenog krsta Srbije.

Izvor: facebook/Crveni krst Srbije