Bela Crkva   Društvo   Južni Banat  

Članovi Udruženja “Sava Munćan” uredili rusko groblje u Beloj Crkvi

Udruženje akcijaša “Sava Munćan” sa svojim članovima i simpatizerima udruženja sproveli su radnu akciju čišćenja dela neaktivnog ruskog groblja u Beloj Crkvi.
Članovi Udruženja “Sava Munćan” uredili rusko groblje u Beloj Crkvi

FOTO: Udruženje akcijaša “Sava Munćan”, Bela Crkva

“Ideja je bila da se tim činom oda počast i zahvalnost pokojnim ruskim članovima društva koji su živeli i umrli u Beloj Crkvi. Naime, svaki taj pokojnik, bio vojnik, starešina, lekar, arhitekta, seljak, domaćica, ostavili su nam u nasleđe puno dragocenosti na ovaj ili onaj način i time nas zadužili. Želeli smo da im se bar malim delom odužimo tako što će mo im očistiti i urediti grobove u kojima počivaju. Akciju koju smo imali podržali su predsednica opštine Violeta Simić, DJUP “Belocrkvanska jezera” i ovom prilikom im se puno zahvaljujemo. Takođe se zahvaljujemo i ruskoj novinarki i gospodinu Kasteljanov Vladimiru koji su bili sa nama i doprineli lepšem i lakšem radu”, rekla je Anđelka Krstić, predsednica Udruženja akcijaša “Sava Munćan”.

Rusko groblje, deo je pravoslavnog groblja na kojem počiva oko 650 građana ovog mesta ruskog porekla. Među njima je čak 19 generala, ali i dosta pripadnika plemstva, senatori, kneginje, profesori, inženjeri i “obični” građani.