Kultura   Vršac   Najvažnije  

Koncert novosadskih umetnica u vršačkom muzeju

Gradski muzej Vršac poziva na koncert, u petak 18. novembra sa početkom u 18 časova, umetnica iz Novog Sada, Agote Vitkai- Kučera, sopran i pijanistkinje Jelene Simonović-Kovačević.
Koncert novosadskih umetnica u vršačkom muzeju

FOTO: Gradski muzej Vršca

Umetnice su napravile projekat „Srbija nas spaja“, kako bi oživele i prikazale umetničko stvaralaštvo kompozitora koji su delovali u Republici Srbiji, ali i kompozitora koji su najreprezentativniji predstavnici pojedinih nacionalnih manjina. One su tim povodom pripremile koncerte solo pesama, koji će biti izvedeni višejezično, odnosno na maternjim jezicima kompozitora koji su ih pisali ( 11. jezika ), a obuhvaćen je period od XIX do XXI veka.

Na programu će biti pesme Josifa Šlezingera, čija se dela retko mogu čuti u koncertnim dvoranama, potom odabrane kompozicije Isidora Bajića, Josifa Marinkovića, Petra Konjovića i Miloja Milojevića koji su predstavnici srpske nacionalnosti. Zatim Marka Tajčevića, pripadnika naroda Cincara i Stevana Stojanovića Mokranjca, pripadnika Vlaha. Dela Todora Skalovskog, predstavnika makedonske nacionalnosti, Đule Vitkai i Ernea Kiralja, mađarske nacionalnosti, Ivana Kočara, rusinske nacionalnosti, Pala Abrahama, jevrejina nemačke nacionalnosti, Rudolfa Bručija, hrvatske nacionalnosti, Mikulaša Šnajder-Trnavskog, slovačke nacionalnosti, Zorana Mulića, romske nacionalnosti, Manosa Hađidakisa, grčke nacionalnosti i Pančo Haralova Vladigerova, bugarske nacionalnosti.

Ovakva lepeza kompozitorskih ostvarenja koji su umetnice sakupile kroz obiman naučno-istraživački rad, predstavljaju pravo muzičko putovanje, na koje vas pozivamo da uživamo zajedno.