Magazin  

Srpska istorija na Krfu - Agios Mateos

Šetnju srpskom istorijom na Krfu nastavljamo još jednim posebnim mestom. Postoji neraskidiva veza između pripadnika Drinske divizije, Janisa Janulisa i mesta Agios Mateos.
Srpska istorija na Krfu - Agios Mateos

Mesto koje, takođe, ima poseban značaj za srpsku istoriju i koje bi trebalo posetiti tokom boravka na Krfu je selo Agios Mateos. Upravo u ovom selu je bila razmeštena Drinska divizija po dolasku na Krf, nakon prelaska Albanije.

Janis Janulis je bio stanovnik ovog sela koji je nesebično pomagao srpskoj vojsci. Pomoć se ogledala, između ostalog, i u tome da je Janulis Srbima poklonio zemlju na kojoj su podigli logor u kom su se oporavljali i odakle su kasnije prebačeni na Solunski front. Deo vojnika koji se oporavljao preminuo je od iscrpljenosti nakon albanske golgote i na njegovoj njivi je sahranjeno 560 vojnika. Kasnije su eshuminirani i njihova tela su preneta na ostrvo Vido. Ono što je ostalo kao poseban znak poštovanja prema srpskim vojnicima je odluka Janulisa da se ta njiva nikad više ne obrađuje. Govorio je da je to sveto mesto i da tu stoluju duše umrlih, hrabrih srpskih ratnika. Zabranio je da se i ovce napasaju na njoj ne želeći da je na bilo koji način skrnavi.

Na imanju Janisa Janulisa u hladu maslinjaka preživeli ratnicu su podigli spomenik svojim preminulim saborcima, vojnicima i starešinama Drinske divizije, koji i danas postoji. Spomenik je 17. maja 1916. otkrio vrhovni komandant srpske vojske regent Alesandar Karađorđević.

Sa bočne strane spomenika, u bareljefu, sedi vojnik s puškom u ruci, a ispod su urezani stihovi srpskog poručnika pesnika Vladimira Stanimirovića

"Na humkama u tuđini

neće srpsko cveće nići.

Poručite našoj deci

nećemo im nikad stići!

Pozdravite otadžbinu,

poljubite rodnu grudu!

Spomen borbe za slobodu

neka ove humke budu!"

Na prednjoj strani spomenika je samo veliki krst, a s druge bočne strane uklesan je srpski državni grb i posveta

"Drinci svojim drugovima".