Magazin  

Srpska istorija na Krfu - Srpska kuća

Srpska kuća  je muzej u kome se nalaze različiti predmeti srpskih ratnika. Posetioci mogu videti ordenje, uniforme, fotografije. Svi.eksponati su svojevrsno svedočenje o velikoj tragediji srpske vojske i celokupnog srpskog naroda.
Srpska istorija na Krfu - Srpska kuća

U sklopu obilaska Krfa, obilaska mesta značajnih za istoriju srpskog naroda mesto koje treba posetiti je i Srpska kuća. Muzej i konzulat u samom centru grada Krf čuva dragocene istorijske podatke o svemu onome što je slavna srpska vojska preživela prelaskom preko Albanije i na Krfu. To je spomenik srpskim žrtvama, ali i sećanje na brzi oporavak srpske vojske, nastavak rada vlade i državnih organa i mesto sa koga je srpska vojska otišla na Solunski front. Front na kome je izvojevana pobeda u Prvom svetskom ratu a Srbija postala jedna od najznačajnih zemalja pobednica,

Za pravo sagledavanje situacije na Krfu treba podsetiti da su od iskrcavanja, Badnje večeri 1916., pa do pred kraj 1918. godine, srpski ratnici i članovi Vlade, uz pomoć lokalnog stanovništva organizovali različite aktivnosti u gradu Krfu. Između ostalog, na Krfu su funkcionisale osnovna škola i niža gimnazija za srpsku decu, izlazile su  “Srpske novine” i “Zabavnik”, u lokalnim štamparijama posebno su štampane knjige za srpske učenike. Na čelu Srpskog orkestra bio je čuveni kompozitor, Stanislav Binički, koji je u to doba vršio dužnost kapelnika kraljeve garde.