Magazin   Srbija  

Srpska istorija na Krfu - Ostrvo Vido

Hodočašće Krfom treba završiti na ostrvu Vido za koje kažu da bi, da nije Srba, bilo samo još jedno ostrvce u neposrednoj blizini Krfa. Samo jedno u nizu ostrva kojima obiluje Grčka. Ovako, nakon Prvog svetskog rata Vido je postalo simbol stradanja i vaskrsa srpske vojske.
Srpska istorija na Krfu - Ostrvo Vido

Na ovom ostrvu se nalazila bolnica za srpske vojnike koji su završili na Krfu posle prelaska preko Albanije, a veliki broj njih je i sahranjen u moru kraj ostrva u „Plavoj grobnici“.

Na.ostrvo Vido prve su smeštene moravska, pirotska i čačanska vojna bolnica i to već 21. januara 1916. Vrlo brzo pridružilo im se još nekoliko hiljada na smrt iscrpljenih i bolesnih mladića-regruta. Podaci govore da je prvih dana po dolasku na ostrvu Vido dnevno umiralo i do 300 vojnika. U prvo vreme preminule vojnike sahranjivali su na kamenoj obali ostrva, u to vreme Vido je bio kamena pustara, a kasnije, kada to više nije bilo moguće, tela srpskih vojnika su čamcima prevožena i potapana u vode Jonskog mora. Prema dostupnim podacima na ostrvu Vido i u Plavoj grobnici, ali i na 27 vojničkih grobalja, koliko ih ima na Krfu, sahranjeno oko 10.000 srpskih vojnika i regruta.

Tokom `30 godina na ostrvu je dovršena izgradnja mauzoleja u kome su zapisana imena onih koji su život završili na ovom mestu, a čija imena su poznata. Na mermernim zidinama nalaze se 1.232 kasete sa kostima ratnika koji su bili sahranjeni na 27 krfskih grobalja, a čija su imena bila poznata. Kosti 1.532 nepoznata ratnika sahranjena su u dva spoljašnja bočna kamena bunkera.

Pored Mauzoleja nalazi se kameni krst, prvobitni spomenik srpskim vojnicima. Ispred mauzoleja,sa pogledom prema mestu na kome su u Jonsko more spuštana tela srpskih vojnika, je  tabla sa stihovima pesme Plava grobnica na srpskom i grčkom.

"Tu na dnu, gde školjke san umoran hvata

i na mrtve alge tresetnica pada,

leži groblje hrabrih, leži brat do brata,

prometeji nade, apostoli jada."