Južni Banat   Vršac   Kultura   Najvažnije  

Međunarodna saradnja u okviru projekta „Banat u Evropi“

Međunarodnu saradnju u okviru projekta „Banat u Evropi“, započelo je Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca sa Narodnim pozorištem „Mihaj Eminesku“ iz Temišvara i Narodnim pozorištem iz Segedina.
Međunarodna saradnja u okviru projekta „Banat u Evropi“

FOTO: NP Sterija Vršac

 

“Projekat je zamišljen tako što su prvo dramski pisci Nikola Stanišić iz Vršca, Andrej Ursu iz Temišvara, Varšanji Ana iz Segedina, zajedno sa rediteljem Gavrilom Pinteom, u Nacionalnom teatru Temišvar radili na definisanju okvira, tema i pravca za novi pozorišni komad”, kaže direktorka NP Sterija Snežana Udicki.

Predstava će biti trojezična a  dramaturška radionica je osnova originalnog teksta.

Predstavu će izvesti glumci iz tri partnerska pozorišta. Glumice iz Vršca, Monika Boldovina i Tamara Tamči-Toskić, učestovaće u ovom trojezičnom projektu.

“Banat u Evropi je istraživanje o tome šta Banat znači danas, šta je sačuvao u svojim presecima realnosti izgubljene u vrtlogu istorije i politike prošlog veka i, naravno, stvarnosti današnjice”, kaže direktorka NP Sterija Snežana Udicki.

Predstava će premijerno biti izvedena 18. decembra  u produkciji Narodnog pozorišta u Temišvaru.

“Godina 2023. predstavlja susret ove revolucionarne predstave sa publikom iz Vršca i Segedina, a predstava će biti predstavljena i u Temišvaru tokom programa Temišvar 2023 – Evropska prestonica kulture. Zajedno sa publikom iz Temišvara, Segedina i Vršca, projekat Banat u Evropi kreira zajedničku prekograničnu pozorišnu mapu, koja ima za cilj širenje kulturne kohezije, dijaloga i razvoja kroz pozorište”, objašnjava Udicki.

Ona kaže da se nada da će ovaj projekat, dugoročno, otvoriti put za razvoj prekogranične publike povećanjem interesovanja za kulturne događaje u susednim zemljama.

“Na kraju, ali ne i najmanje važno, nadamo se da će ova vrsta saradnje pokrenuti i kulturni turizam okrenut budućnosti. Evropska prestonica kulture predstavlja polaznu osnovu za budućnost, a ovaj projekat ima sve podatke da otvori novi put građanima ovog regiona i partnerskim pozorištima”, kaže Udicki.