Južni Banat   Opovo   Kultura  

Otvorena izložba „Vizionarski metabolizam“ Masima Frankalancija u Opovu

Otvaranje izložbe „Vizionarski metabolizam“ italijanskog autora Masima Frankalancija u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu privukao je veliku pažnju ljubitelja umetnosti, a ceo događaj je upotpunjen nastupom hora Kulturnog centra Opovo „Harmonium“ i akustičnog sastava Žika & Savulovi.
Otvorena  izložba „Vizionarski metabolizam“  Masima Frankalancija u Opovu

FOTO: Glas Opova

Masimo Frankalanci je vizuelni umetnik iz Italije, studirao je Umetničku školu u Firenci gde je stekao kvalifikaciju magistra umetnosti sa specijalizacijom iz arhitekture, zatim je studirao Arhitektonski fakultet u Firenci i Politehničku školu u Milanu, postavši tako diplomorani inženjer arhitekture, specijalizovan za proračune i projektovanje osvetljenja.

 

Izložbu su otvorili direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, autor izložbe Masimo Frankalanci, Stevan Ubović i dr Ivana Marcikić, osnivač predmeta projektovanje oblika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Frankalanci se zahvalio organizatorima na toplom prijemu i svima koji su učestvovali u projektu.

„Mnogo sam iznenađen i srećan zbog gostoprimstva na koje sam naišao ovde u Opovu. Zahvaljujem se  na saradnji i pomoći svima koji su učestvovali na ovom projektu, profesorki i direktorki galerije, horu koji je nastupio i zaista sam iznenađen i srećan na ovakvom ambijentu u Opovu“, izjavio je autor izložbe.

Likovnim jezikom Masima Frankalancija dominira istraživački put usmeren ka proučavanju brutalističke arhitekture, metabolističke i konstruktivističke škole i transpozicije likova i estetkih elemenata istih. Ovo istraživanje manifestuje se u skulpturi i tehnici mekanografa na japanskom avagami papiru.

Izvor: Glas Opova