Južni Banat   Alibunar  

Dom zdravlja Alibunar: Unapređen laboratorijski informacioni sistem

U laboratorijsku službu Doma zdravlja Alibunar, pre dve nedelje, uveden je laboratorijski informacioni sistem. Značaj je veliki jer omogućava bržu, precizniju dijagnostiku  za pacijente, istakla je specijalista kliničke biohemije i načelnica ove službe doktorka Danijela Marina.
Dom zdravlja Alibunar: Unapređen laboratorijski informacioni sistem

FOTO: prinstcreen RTV PA

Za pacijente je takođe značajno jer se skraćuje vreme od primanja pacijenta do dobijanja rezultata.

"Za moje kolege je lakše jer se stvara baza podataka , gde se vidi cela istrija laboratorijskih nalaza i mogu da se skupe podaci u poslednjih 10 godina" – istakla je dr Marina.

Zahvaljujući novom aparatu, sve će biti elektronski povezano sa izabranim lekarom koji će imati uvid u sve analize koje su rađene u laboratoriji za svakog pacijenta.

"Biće to elektronsko upućivanje pacijenata , zna se koja tačno analiza treba da se uradi. Pacijent ne treba da dolazi više u laboratoriju po rezultat, to će biti prosleđeno izabranom lekaru elektronski. Pacijent odmah na prijemu dobije jedan ID broj koji ima sve podatke i onda nema grešaka ni prilikom prijema, ni prilikom rada. Svaki uzorak može da se prati u realnom vremenu" – rekla je načelnica Marina.

Pacijenti više ne moraju da dolaze dva puta u laboratoriju, već jednim dolaskom kada vade krv ili daju urin na analizu, za kraće vreme dobijaju rezultate koje će već imati u elektronskom kartonu i njihov izabrani lekar.