Južni Banat   Pančevo   Pančevo  

Besplatno merenje šećera 26. novembra u Pančevu

Povodom novembra, meseca borbe protiv dijabetesa, 26. novembra u Pančevu, na otvorenom parkingu u okviru šoping centra Big Pančevo, od 9 do 16 sati, biće postavljenja „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“.
Besplatno merenje šećera 26. novembra u Pančevu

FOTO: Pixabay

Svi građani će moći u ordinaciji besplatno da izmere svoj nivo šećera u krvi i obave konsultacije sa zdravstvenim radnicima o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa.

Osim toga, oni građani kojima se ustanovi visok nivo glikemije, a time i rizik od oboljevanja od šećerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa.

Pančevo je jedan od 15 gradova u Srbiji, u kojima se sprovodi ovaj projekat sa ciljem skretanje pažnje javnosti na važnost redovne kontrole nivoa glukoze u krvi kao najbolje prevencije u borbi protiv dijabetesa, jer se procenjuje da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste ove bolesti.

Projekat se realizuje uz podršku lokalne samouprave i Dijabetološkog saveza Srbije, a pokrenula ga je austrijska kompanija Med Trust koja je i obezbedila specijalizovano vozilo za pokretnu dijabetološku ordinaciju.

Nakon Pančeva, pokretna ordinacija nastavlja svoj put i u druge gradove u Srbiji.