Južni Banat   Pančevo   Pančevo  

U Kačarevu održana "Mala žaoka"

„Mala Žaoka“, deo tradicionog festivala „Žaoka“ koji ove godine slavi svoj jubilarni, deseti rođendan, održana je u svečanoj sali Mesne zajednice Kačarevo u sredu, 23. novembra 2022. godine.
U Kačarevu održana "Mala žaoka"

FOTO: Dom kulture Kačarevo

U okviru prve festivalske večeri, osamnaest najuspešnijih mladih autora likovnih i literarnih radova, učesnika konkursa namanjenog učenicima osnovnoškolskog uzrasta nagrađeno je vrednim nagradama.

Rade Đergović, aforističar iz Šapca, dobitnik novoustanovljene nagrade namenjene emintentnim autorima aforizama za decu, nagrade koja je ponela ime Zorana T. Popovića, nenadmašnog aforističara koji nas je u avgustu ove godine, nakon kraće bolesti, napustio. Delatnost Radeta Đergovića u oblasti humora i satire duga više od pet decenija, krunisana objavljivanjem 13 knjiga i više hiljada novinskih i književnih priloga, opredelila je žiri festivala „Žaoka“ da on bude prvi dobitnik nagrade „Zoran T. Popović“.

Osim dobitnika nagrade, svoje aforizme govorili selektor festivala Aleksandar Čotrić i spisateljica Aleksandra Filipović, izazivajući smeh i aplauze prisutnih. Istu reakciju kod mališana izazvao je klovn koji ih je svojim nastupom i izmotavanjem zabavio.

Drugo festivalsko veče , namenjeno humoru za odrasle zakazano je za petak, 25. novembra i biće posvećeno pre svega sećanju na Zorana T. Popovića, čoveka iz čije zamisli je „Žaoka“ i nastala i iz čije je kreativne i pokretačke energije doživela svoj deseti rođendan.

Prvo predstavljanje Zoranove posthumno objavljenje knjige „Post skriptum“ u kojoj je sadržano oko pet stotina aforizama pronađenih u njegovoj zaostavštini biće održano, takođe u svečanoj sali kačarevačke Mesne zajednice, nakon kojeg će „žaoku“ na temu sporta usmeriti pet aforističara, Zoranovih saradnika i prijatelja, uz prigodan muzički i prateći program.