Južni Banat   Plandište  

Opština Plandište potpisala Sporazum o saradnji lokalnih samouprava

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potpisali su sporazume o saradnji sa 11 lokalnih samouprava kojima je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih upravnih mesta kroz povezivanje postupaka.
Opština Plandište potpisala Sporazum o saradnji lokalnih samouprava

FOTO: Opština Plandište

Kao predstavnik lokalne samouprave Opštine Plandište, potpisivanju sporazuma prisustvovala je i načelnica opštinske uprave Aleksandra Odavić Mak. Sporazum su osim Opštine Plandište potpisali i Kragujevac, Leskovac, Požarevac, Užice, Bački Petrovac, Bečej, Vrbas, Lajkovac, Medveđa i Rača.

Prisutnima se obratio Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, koji je ovom prilikom izjavio da je gotovo sve što se radi u okviru reforme javne uprave usmereno ka ostvarivanju jedinstvenog cilja, a to je da građani budu zadovoljni uslugama javne uprave.

Kako je naveo, jednostavne, brze i kvalitetne usluge koje organi direktno pružaju svojim korisnicima odraz su svih „unutrašnjih reformskih procesa i napora“, odnosno „ogledalo“ uspešnosti i merilo efektivnosti i kvaliteta administracije.

Stalni zamenik ambasadorke Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Karsten Majer-Vifhauzen istakao je da Savezna Republika Nemačka podržava napore Republike Srbije na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. 

Realizacijom podrške stvara se okvir koji se efikasnije prilagođava građanima, ali i upravu čini otvorenijom za promene u organizaciji posla i dovodi do efikasnijeg rada i optimizaciju postupaka i ušteda.

Podrška je obezbeđena u okviru aktivnosti „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga na lokalnom nivou“ koju sprovodi SKGO u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji“ koji implementira nemačka organizacija GIZ.