Južni Banat   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

JKP “Higijena” Pančevo nagrađena za upravljanje bio otpadom

Među sedam nagrađenih timova u inovacijama za efikasnije upravljanje biootpadom u Srbiji našlo se Javno komunalno preduzeće “Higijena” iz Pančeva.
JKP “Higijena” Pančevo nagrađena za upravljanje bio otpadom

FOTO: JKP Higijena, Pančevo

 

JKP  “Higijena”  prepoznata je preduzeće koje je pvatorian inovator , I koje je u  praksi sprovelo rešenja za ponovnu upotrebu biorazgradivog otpada. Projekat su podržali Švedska vlada, program Ujedinjenih nacija za razvoj kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kante za razvrstavanje otpada, zelenu za kućni i plavu za ambalažni otpad dobilo je pre godinu i po dana 390 domaćinstava u Gornjem gradu. Od toga je njih 250 dobilo i kompostere, kao treću posudu za biorazgradivi kuhinjski i baštenski otpad.

“Projekat je jako dobar zato što pomaže i u cirkularnoj ekonomiji. Sve ono što možemo ponovo da preradimo ne završava na deponiji. Znamo da skoro trećina zapremine deponije sadrži reciklažne materijale tako da na ovaj način štedimo i resurse i energiju. Dobro je što ćemo konačno imati i sliku koliko jedno domaćnistvo stvara komunalnog otpada zato što su sve kante sa čipovima i sve se meri”, objasnio je direktor JKP “Higijena” Mišo Marković.