Južni Banat   Vršac   Društvo   Najvažnije  

Vršac: Svečanost Generalnog konzulata Rumunije povodom “Dana velikog ujedinjenja Rumuna”

Generalni konzul Rumunije u Srbiji George Dinu, organizovao je u objektu Helvecija, svečanost povodom najvećeg rumunskog državnog praznika “Dan velikog ujedinjenja Rumuna”.
Vršac: Svečanost Generalnog konzulata Rumunije povodom “Dana velikog ujedinjenja Rumuna”

FOTO: Grad Vršac

Među više stotina gostiju iz sveta privrede, obrazovanja, zdravstva, kulture, prisustvovali su i predstavnici Rumunske pravoslavne crkve, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice u Srbiji, kao i lokalne samouprave.

Prisutne goste, najpre je pozdravio Konzul George Dinu.

“Istorijski događaj koji je doveo do postizanja “Velikog Ujedinjenja iz 1918” obeležava se među Rumunima širom sveta kao simbol volje rumunskog naroda. Veliko Ujedinjenje iz 1918. godine predstavlja volju rumunskog naroda koja se dokazuje kroz odlučnost i entuzijazam, čemu su doprineli izuzetne ličnosti i državnici. „Dan Državnosti Rumunije“ predstavlja više od obeležavanja istorijskog trenutka. To je simbol osnovnih težnji rumunskog naroda i političkog razvoja Rumunije kao nacionalne, unitarne i moderne države. U ovom kontekstu, želim da istaknem da je Rumunija, pravi prijatelj i pouzdan partner Srbiji, da aktivno podržava njene napore ka evropskoj integraciji, uključujući i spremnost da joj podeli i svoje lično iskustvo”, dodao je u svom pozdravu generalni konzul Dinu.

Potom se gostima obratila i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

“Želela bih da vam u svoje lično ime, kao i u ime Grada Vršca, čestitam najveći nacionalni praznik Rumuna, Dan velikog ujedinjenja. Značaj rumunske nacionalne zajednice u našem gradu je veoma veliki, a lokalna samouprava to dokazuje stalnim ulaganjima u aktivnosti i institucije koje su važne za život Rumuna. Grad Vršac i Južnobanatski okrug predstavljaju riznicu tradicije, kulture i jezika rumunskog naroda na ovim prostorima i već više od jednog veka su kolevka negovanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa čime je stvorena neraskidiva kompaktnost dva susedna naroda. Naša lokalna samouprava će i u budućnosti raditi na očuvanju međuljudskih i međunacionalnih odnosa kao što smo to i do sada uspešno radili jer je sama priroda različitosti utkana u tradiciju našeg grada koja se gradila vekovima, kako bi Vršac i u budućnosti ostao centar društvenog, kulturnog, obrazovnog i religijskog života rumunskog naroda u Srbiji. U narednom periodu nastavićemo aktivno sa ulaganjima u infrastrukturu i ustanove značajne za rumunsku nacionalnu zajednicu posebno u selima gde rumuni pretežno žive, pružaćemo podršku u organizaciji raznih kulturnih, tradicionalnih i sportskih manifestacija i konstantno unapređivati obrazovanje na rumunskom jeziku. Poštovani domaćini, dragi gosti, želim vam prijatno veče i da uživate u današnjem programu, a svi budući događaji koje organizuje Nacionalna zajednica Rumuna u Vršcu će uvek biti dobrodošli i pronaći će uvek dobrog domaćina”, istakla je gradonačelnica Mitrović.