Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Privredna komora Srbije uručila nagrade privrednicima Južnog Banata

Regionalna prevredna komora Južnobanatskog Upravnog okruga održala je 4. sednicu Parlamenta privrednika. Pored redovnih tačaka dodeljene su i nagrade uspešnim kompanijama u regionu.
Privredna komora Srbije uručila nagrade privrednicima Južnog Banata

FOTO: Prinscreen/TVP

U prostorijama Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga održana je 4. sednica Parlamenta privrednika. Na njoj su sumirani rezultati rada tokom ove godine. Sednica je bila značajna za kompanije i privrednike iz našeg regiona, rekao je Marko Ćulibrk, direktor Privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga.

– Kao što smo uspeliza vreme korone da pomognemo privredi tako ćemo i snastaviti da radimo pre svega sa cenama energenata gasa i nafte da privrednicima omogućimo, pre svega onima koji su privredno orijentisani kako bi bili tržišno konkurentni na stranom tržištu, kako bi omogućili još lakše poslovanje. Tu je i stalna digitalizacija kao i upotreba elektronskog fakturisanja gde ćemo pokušati da što brže spsprovodimo naplatu, a takođe ćemo tražiti da se više uplaćenog poreza odnosno PDV-a vraćao u rokuz od jednog ili dva dana, to je ranije bio duži vremenski period. To će takođe pomoći privrednicima da novac koji su uplatili mogu brže da ih koriste, plasiraju i investiraju, istakao je Marko Ćulibrk.

Pored redovnih tačaka predviđenih dnevnim redom usvojen je i Program rada za 2023 godinu, dok su u drugom delu sednice dodeljene godišnje nagrade za poseban doprinos razvoju privrede regiona, kao i za uspešne privrednike.

– Mi se bavimo organizacijom poljoprivredne proizvodnje i kooperacijom na opštinama Alibunar i Pančevo. Što se tiče godine koja je iza nas, mogu vam reći da je bila teška zbog toga što je poljoprivredna godina jako podbacila. Imali smo pobačaj u kukuruzu, zatim u suncokretu, pšenica je bila dobra, ali ratari su uradili dobro svoj posao i sve što je do njih, rekao je Goran Borčak iz kompanije Agromilenijum.

Privredna komora Srbije, kao i do sada trudiće se da napravi dobar privredni ambijent kako bi se otežani privredni uslovi lakše prevazišli, kaže Ćulibrk. To će se pre svega postići u narednoj godini kao i do sada, konkurentnim cenama energenata, kao idonošenjem zakona i podzakonskih akata kako bi se  omogućilo lakše poslovanje.