Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Najvažnije  

Gradonačelnik Stevanović obišao rekonstruisanu fiskulturnu salu u Gimnaziji "Uroš Predić"

Zgrada fiskulturne sale u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu je u potpunosti rekonstruisana i obnovljena prvi put nakon 135 godina. Od pre dva dana, učenici mogu da je ponovo koriste za časove fizičkog vaspitanja.
Gradonačelnik Stevanović obišao rekonstruisanu fiskulturnu salu u Gimnaziji "Uroš Predić"

FOTO: printscreen RTV PA

Na dan škole, Gimnaziju „Uroš Predić“ obišao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović koji je u pratnji direktorke ove obrazovne ustanove Zorice Pomar i nastavnika fizičkog prisustvovao času fiskulture i uverio se u kvalitet izvedenih radova na objektu koji je ujedno i spomenik kulture.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović izrazio je zadovoljstvo što su nakon deset meseci završeni radovi na rekonstrukciji i obnovi fiskulturne sale u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu i koju učenici ponovo sa zadovoljstvom koriste.

„Ova rekonstrukcija je bila jedna od najkapitalnijih investicija na polju visokogradnje u našem gradu u prethodnim godinama. Zaista je bila velika želja svih nas da se ovaj objekat rekonstruiše u potpunosti, od poda do krova i da može da se preda našim gimnazijalcima na upotrebu. Oni će sad u ovom objektu biti bezbedni, a iako je spomenik kulture moći će da je nesmetano koriste dalje kao i generacije gimnazijalaca do sada. Danas je ova fiskulturna sala rekonstruisana i posle 135 godina urađena je totalna rekonstrukcija objekta. Puno mi je srce što smo ovo uradili. Gimnazija je jedna od institucija koja zaslužuje ovakvu jednu značajnu investiciju“, istakao je gradonačelnik Stevanović.

Napomenuo je i da će Grad Pančevo pomoći i u proširenju gimnazije.

„Gimnazija je jedna od najvažnijih institucija u našem gradu. To je obrazovna institucija koju su pohađali ili u njoj radili ljudi koji su imali uticaj i na svetsku i istoriju Srbije, ali i istoriju Pančeva, poput Mihajla Pupina, Uroša Predića, Isidore Sekulić, Miloša Crnjanskog… Ovo je škola puna istorije. U skladu sa našim mogućnostima nastavićemo da ulažemo u našu gimnaziju i u narednim godinama. Danas smo iz razgovora sa direktorkom čuli da gimnazija ima veliki broj učenika, 970 učenika u 36 odeljenja. Gimnazija planira dalje da se širi, da povećava broj odeljenja i broj učenika. Moramo u saradnji sa gimnazijom da radimo na tome, jer Gimnaziji nedostaju kapaciteti, nedostaje još učionica. Mi smo tokom ove godine uradili projekte, ishodovali građevinske dozvole za izgradnju nekih novih objekata i nadam se da ćemo sada u postupku kreiranja budžeta za 2023. godinu imati sredstava da započnemo izgradnju jednog od tih objekata koji će doprineti da naša gimnazija u narednom periodu može da nastavi da stvara kadar koji će menjati svet“, naveo je Stevanović.

Objekat je bio u lošem stanju, đaci nisu mogli da ga koriste, jer je bio nebezbedan i sklon padu. Izvedena je kompletna rekonstrukcija objekta, od temelja do krova. Prvo je završena kompletna sanacija spoljnih zidova, neki unutrašnji zidovi su porušeni, zatim su urađeni podopolagački poslovi, kao i kompletna rekonstrukcija vodovodne i fekalne kanalizacije. Izvedeni su i radovi na uvođenju hidrantske mreže u cilju zaštite samog objekta. Objekat fiskulturne sale sada ima potpuno novu termo izolaciju. Urađeni su i svi neophodni radovi na krovnoj konstrukciji.

„Celokupna investicija, koja je rađena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, jer se radi o objektima koji su od 1997. godine spomenik kulture, koštala je blizu pedeset miliona dinara. Sve je urađeno u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se sačuvala autentičnost ovog objekta koji je spomenik kulture. Sve što je urađeno, urađeno je pre svega zbog bezbednosti učenika koji koriste ovu salu. S obzirom da je danas i Dan škole, 159. godišnjica ove obrazovne ustanove, želim da svim đacima, direktorki i profesorima čestitam dan škole i želim da koriste ovu salu još dugo u budućnosti, da ona bude mesto gde će se stvarati neki novi sportski šampioni kojih Pančevo ima puno. Nadam se da će i ova fiskulturna sala doprineti tome da i u budućnosti imamo nove sportske šampione“, zaključio je gradonačelnik.

Zorica Pomar, direktorka Gimnazije „Uroš Predić” potvrdila je da je reč o veoma važnom projektu i da od kad postoji škola nije urađena ovako detaljna rekonstrukcija.

„Imali smo izuzetno staru zgradu, pa su se tokom izvođenja radova pojavljivali problemi, koje su izvođači prevazilazili. Učenici su presrećni novom salom. Dobili smo sada savremenu salu. Novu opremu ćemo kupovati u narednom periodu. Iskreno zahvaljujem lokalnoj samoupravi što je podržala ovaj projekat. U našoj školi nedostaje još učionica i kabineta. Smatramo da ova škola zaslužuje da ih ima, a isto važi i za savremenu nastavnu opremu. Nadamo se da ćemo i dalje imati dobru saradnju s Gradom Pančevom i da ćemo uspeti da dođemo do novog objekta u dvorištu škole. Želim da zahvalim Šah-klubu „Svetozar Gligorić”, koji nam je tokom radova ustupio svoje prostorije, pa su đaci u vreme nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja tamo mogli da se bave teorijom i da igraju šah“, izjavila je Pomar, direktorka Gimnazije u Pančevu.

Objekat je sagrađen 1887. godine i nije bilo značajnijih ulaganja, a krov nikada nije rekonstruisan. Đaci su dobili moderan i nov objekat, a na prvom mestu bezbedan. U unutrašnjem delu prostora urađena je mala korekcija. Dosadašnja spravarnica koju su učenici i nastavnici koristili za odlaganje sprava za fizičko, pretvorena je u svlačionice sa sanitarnim čvorovima i tuš kabinama. Na mestu gde su do sada bili toaleti, uređeni su prostori za profesorske kabinete.

I galerija je preuređena. Svlačionice koje su bile na gornjem spratu su preuređene. Time je Gimnazija „Uroš Predić“ dobila dodatnih 30 kvadrata uređenog prostora i rukovodstvo škole će odlučiti za koje namene će taj prostor koristiti. Stepenište je kompletno srušeno, jer je bilo trulo i nebezbedno. Urađena je nova čelična konstrukcija sa novim stepeništem koje vodi ka galeriji. Stolarija je potpuno zamenjena. Radovi su izvedeni i na fasadi.

Prvo je urađeno sečenje vlage, jer je krov godinama prokišnjavao i sala dugo nije mogla da se koristi za nastavu. Zamenjena je kompletna elektroinstalacija. Urađena je i zaštita i dojava od požara i priključenje na mrežu u školskom dvorištu.

Gimnazija „Uroš Predić“ u Pančevu 1997. godine je proglašena za spomenik kulture.