Južni Banat   Bela Crkva   Najvažnije  

Bela Crkva: Konstituisan novi saziv Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine održana je u Beloj Crkvi. Za predsednika Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine izabran je Jaroslav Hoc, koji je na izborima za nacionalne savete bio nosilac liste „Česi – nasleđe i budućnost“.
Bela Crkva: Konstituisan novi saziv Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

FOTO: Opština Bela Crkva

Na konstitutivnoj sednici potvrđeno je 15 mandata članovima češkog Nacionalnog saveta. Listi „Česi – nasleđe i budućnost“ potvrđeno je 8 mandata,a listi Česi Srbije – prof.dr Jože Sivaček 7 mandata.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić novom sazivu Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine poželela uspešan rad.

- Izuzetno sam ponosna što je sedište Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Beloj Crkvi. Sigurna sam da će savet raditi na očuvanju češke kulturne baštine u Srbiji, da će postojati dobra međusobna saradnja članova saveta kao saradnja sa opštinom Bela Crkva, naglasila je Simić.

 

Odmah nakon konstitutivne, održana je i prva sednica na kojoj je izabran predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Jaroslav Hoc koji se u svom obraćanju  zahvalio Savetu na podršci.

“Siguran sam da ćemo u narednom periodu sva pitanja koja su vezana za češku zajednicu u Srbiji zajednički razmatrati i uspeti da uradimo sve što je potrebno. Što se tiče rada saveta ispoštovaćemo sve zakonske odredbe, trudićemo se da sve one mogućnosti koje su nam Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina date u velikoj meri uradimo.”- rekao je Hoc.

Gradski hor “Bella Musica” izveo je himnu Republike Srbije i himnu Češke Republike kao i omiljenu kompoziciju prvog predsednika Čehoslovačke Republike Tomaša Garika Masarika “Ah sinku, sinku”.