Srbija   Društvo  

Običaji vezani za praznik Materice

Materice se obeležavaju dve nedelje pre Božića i veoma su interesantan, porodični praznik. Običaj nalaže da na ovaj dan deca vezuju majke. Tog dana deca porane i pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu majku, za noge, onako kako su one njih vezivale na Detinjce.
Običaji vezani za praznik Materice

FOTO: Pixels

Simbolika uzajamnog "vezivanja" dece i roditelja označava pripremu za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. Simbol vezivanja odnosi se na najčvršće veze porodične ljubavi. Zato postoji tradicija "vezivanja" za Detinjce, Materie i Oce.

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana, dok joj deca čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone.Važna je ljubav i prisnost koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice. U dubljem, crkvenom kontekstu, praznici Detinci, Materice i Očevi ne povezuju samo jednu generaciju, nego sve generacije roditelja i dece unazad.

To povezivanje seže do najdaljih, najstarijih vremena biblijske istorije kada se sećamo svih velikih žena iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

Izvor: Pink