Ekonomija  

Online trgovina u Srbiji raste neprekidno

Online trgovina u Srbiji raste neprekidno i to je globalni trend. Stručnjaci predviđaju da će i u narednih nekoliko godina nastaviti rast internet maloprodaje i generalno e trgovine. U prvih devet meseci ove godine na našem tržištu je po broju transakcija kupovine robe i usluga na internetu karticama i elektronskim novcem u dinarima ostvaren rast od 35,3% u odnosu na isti period 2021. godine.
Online trgovina u Srbiji raste neprekidno

FOTO: Piqsels

I dok je prošle godine obavljeno ukupno 16 miliona transakcija u dinarima, u prvih devet meseci 2022. godine je taj broj povećan na 21,6 miliona transakcija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Prema njihovim podacima u istom periodu na internetu je korišćenjem “dina” kartice obavljeno ukupno 5 miliona plaćanja, na osnovu čega je zabeležen rast od 68% u odnosu na isti period prošle godine.

Trend rasta je primetan i u drugim valutama. Tako je za onlajn kupovine u evrima registrovan rast od 57,4% i u posmatranom periodu je bilo 4,9 miliona ovakvih transakcija, za milion više nego u prošloj godini.

– Kada se posmatra broj transakcija kupovine robe i usluga karticama i e novcem na internetu u američkim dolarima, povećanje iznosi 24,2%, a u britanskim funtama 18,2%. U švajcarskim francima je ostvaren manji broj plaćanja u odnosu na druge valute, ali je rast broja transakcija ove godine u odnosu na prošlu 54,3%, pokazuje statistika koju objavljuje NBS. I kada je reč o vrednosti obavljenih plaćanja u različitim valutama, primećuje se napredak. Naime, u prvih devet meseci 2022. godine vrednost tih transakcija u dinarima iznosila je 56,8 milijardi dinara, što je za 47,7% više nego u prošloj godini.

Za kupovine u evrima to je povećanje od 81,4%, u dolarima 27,8, a u funtama 38,3%. Statistika pokazuje da se povećava i prosečna vrednost porudžbine plaćene karticom. Ona je u prvoj polovini ove godine iznosila 2.591 dinar, što je za 10% više nego u istom periodu prošle godine. I za narudžbine u evrima je zabeleženo povećanje od 12%, a prosečna vrednost paketa je bila 53 EUR.

I ove godine se najviše kupovala odeća i sportska oprema, zatim elektronika za potrošače i kućni uređaji, kompjuteri, tableti, mobilni telefoni i dodatna oprema. Bilo je i onih koji su na ovaj način kupovali nameštaj i opremu za kuću, igračke, hranu i piće iz prodavnica ili od dostavljača gotove hrane.