Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

ZZJZ: U Južnom Banatu nema obolelih od sezonskog gripa

U Južnobanatskom okrugu trenutno nema obolelih od sezonskog gripa podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo. Obzirom da se grip pojavio u Severno Banatskom, Južno Bačkom i Sremskom okrugu, teško je verovati da neće stići i do Južnobanatskog okruga.
ZZJZ: U Južnom Banatu nema obolelih od sezonskog gripa

FOTO: Prinscreen/TVP

Prehlada i grip imaju slične simptome, obe su virusnog porekla i predstavljaju infekciju respiratornog sistema, a od njih najčešće obolevamo u zimskim mesecima. Sezonskog gripa za sada u Južnobanatskom okrugu nema ali je samo pitanje dana kada će prvi slučaj biti registrovan ističe doktorka Olivera Stanišić.

-Mi još uvek nismo registrovali prvi slučaj sezonskog gripa u našoj populaciji. Broj respiratornih infekcija je povećan u primarno zdravstvenoj zaštiti. Vakcinacija je još uvek u toku, 84 posto građana je vakcinisano protiv sezonskog gripa ali ima još vakcina i vremena da se vakcinišu, ističe doktorka Stanišić.

Simptomi sezonskog gripa iako su slični respiratornim infekcijama ipak se razlikuju. 

- Obično dolazi do naglog skoka temperature preko 38 koja može da traje i do 7 dana, posle četvrtog dana ako temperatura ne prolazi potražiti pomoć lekara. Antibiotik ne treba koristiti na svoju ruku, napominje doktorka.

Najbolja prevencija protiv sezonskog gripa i drugih virusa je jačanje imuniteta koji postižemo sa unosom dosta voća i povrća. Manjak vitamina utiče na pad našeg odbrambenog sistema.