Kovačica   Kultura   Najvažnije  

Izložba "Naivna umetnost Kovačice" pred Novosađanima do 16. januara

Na kolektivnoj postavci slika „Naivna umetnost Kovačice”, koja je nedavno otvorena u galeriji „Macut” na Spensu u Novom Sadu, izloženo je 40 dela izrađenih u tehnici ulja na platnu i intarzije od furnira od 17 autora, slikara članova Galerije naivne umetnosti iz Kovačice. Izložbu su otvorili Adam Jonaš, predsednik Mesne zajednice Kovačica, a o umetnicima je govorila Ana Žolnaj Barca, direktorka galerije Naivne umetnosti u Kovačici.
Izložba "Naivna umetnost Kovačice" pred Novosađanima do 16. januara

FOTO: Galerija naivne umetnosti Kovačica

Izložba će biti postavljena u Galeriji ,,Macut“ do 16 januara.

Najznačajniji predstavnici Galerije naivne umetnosti u Kovačici su Zuzana Halupova, poznatija kao Mama Zuzana i čuveni Martin Jonaš. Njihove slike krase galerije i privatne kuće, pa sa ponosom možemo da se pohvalimo da se dela vojvođanskih umetnika nalaze na svim meridijanima sveta. Trenutno Galerija naivne umetnosti ima dvadesetak članova iz Kovačice, Padine, Pančeva, Opova i Aradca.

Fond slika iz godine u godinu raste, pa se sad u toj ustanovi baštini više od hiljadu dela, dok se postavka menja mesečno.

Koliko naivna umetnost pleni pažnju najbolje govori podatak da je 2019. godine, pre pandemije, kovačičku galeriju posetilo oko 23.000 ljudi iz 56 zemalja.

Javna ustanova, Galerija naivne umetnosti u Kovačici, osnovana je 15. maja 1955. godine, pod okriljem Doma kulture “3. oktobar” Kovačica, i bila je to prva seoska galerija slika na području cele Jugoslavije. 

Galerija naivne umetnosti je podarila svetu neka od najznačajnijih imena u domenu umetnosti naive, poput Martina Jonaša, Zuzane Halupove, Jana Knjazovica…čije slike su uvrštene u najzačajanije svetske muzejske i galerijske kolekcije, kao i privatne zbirke poznavaoca umetnosti.