Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Kačarevo: Ružica Grubanov iz Crepaje pobednica ovogodišnje Pihtijade

U Kačarevu je održana treća Pihtijada, u organizaciji Udruženja žena „Etno kutak“. Najbolje pihtije ove godine napravila je Ružica Grubanov iz Crepaje, drugo mesto zauzela je Rada Bogdanović iz Kačareva, dok je treće mesto pripalo Đini Pešić iz Udruženja žena "Etno kutak" iz Kačareva.
Kačarevo: Ružica Grubanov iz Crepaje pobednica ovogodišnje Pihtijade

FOTO: Prinscreen/TVP

Zora Čubrić, predsednica Udruženja žena Etno kutak iz Kačareva, organizator manifestacija, kaže da im je želja bila da sačuvaju tradiciju kuvanja pihtija.

„To je jedna lepa manifestacija, s obzirom da se kuva tradicionalno staro jelo koje se već vekovima sprema za Bogojavljanje, a mi smo htele da tu tradiciju ostavima budućim pokoljenjima. Imamo učesnike iz Crepaja, Pančeva, Starčeva, Dolova i iz našeg udruženja, kaže Zora Čubrić.

Ove godine članice žirija bile su iz Instituta Tamiš. Prema rečima Radmile Malić, savetodavca iz Instituta, važno je da pihtije imaju dobar izgled, miris i ukus.

- Znamo da mora da bude dobro i kvalitetno meso, da bude jako uredno, kada se pripremi da bukvalno može da se vidi kroz tu pihtiju. Ne sme da se raspadne kada se okrene a kada probate onda ćete osetiti da li je to sveže meso da li je kombinovano meso. Uglavnom je dobro da se kombinuje svinjsko i juneće meso, kaže Radmila Malić.

Recept za dobre pihtije je kvalitetno meso, dugo kuvanje, malo začina i ljubav prema ovom jelu. Ipak svako ima i po nešto svoje što dodaje u ovaj specijalitet.

- U Crepaji se pihtije kuvaju na tradicinalan način, uglavnom na šporetu Smederevcu, najmanje 4-5 sati na tihoj vatri. Pihtije su gotove kada se svo meso raspadne i spadne sa kostiju. U slučaju da su masne sa velikom kašikom se od gore skida mast. Nakon toga se razlivaju, navodi Verica Tekijaški predsednica Udruženja žena "Crepajke".

- Ja sam stavila suvu kolenicu i papak. Kuva se na tihoj vatri, ne valja na jakoj jer onda mogu da pocrne. Kuva se sigirno više od 5 sati, onda se to sve izvadi, iseče se meso, nalije se ta voda i obavezno se stavi beli luk, otkriva Ljiljana Zarić predsednica Udruženja žena "Neolit" iz Starčeva.

Ove godine Grad Pančevo je preko Sekretarijata za poljoprjvredu, selo i ruralni razvoj podržao održavanje Pihtijada. Manifestaciju je svečano otvorio Jovan Majstorović, savetnik u Sekretarijatu.

Učesnici ovogodišnje Pihtijade u Kačarevu imali su priliku da se druže, ali i razmene iskustava. Za najbolje su obezbeđene bile i nagrade i zahvalnice.