FOTO: Prinscreen/TVP
Zora Čubrić, predsednica Udruženja žena Etno kutak iz Kačareva, organizator manifestacija, kaže da im je želja bila da sačuvaju tradiciju kuvanja pihtija.
„To je jedna lepa manifestacija, s obzirom da se kuva tradicionalno staro jelo koje se već vekovima sprema za Bogojavljanje, a mi smo htele da tu tradiciju ostavima budućim pokoljenjima. Imamo učesnike iz Crepaja, Pančeva, Starčeva, Dolova i iz našeg udruženja, kaže Zora Čubrić.
Ove godine članice žirija bile su iz Instituta Tamiš. Prema rečima Radmile Malić, savetodavca iz Instituta, važno je da pihtije imaju dobar izgled, miris i ukus.
- Znamo da mora da bude dobro i kvalitetno meso, da bude jako uredno, kada se pripremi da bukvalno može da se vidi kroz tu pihtiju. Ne sme da se raspadne kada se okrene a kada probate onda ćete osetiti da li je to sveže meso da li je kombinovano meso. Uglavnom je dobro da se kombinuje svinjsko i juneće meso, kaže Radmila Malić.
Recept za dobre pihtije je kvalitetno meso, dugo kuvanje, malo začina i ljubav prema ovom jelu. Ipak svako ima i po nešto svoje što dodaje u ovaj specijalitet.
- U Crepaji se pihtije kuvaju na tradicinalan način, uglavnom na šporetu Smederevcu, najmanje 4-5 sati na tihoj vatri. Pihtije su gotove kada se svo meso raspadne i spadne sa kostiju. U slučaju da su masne sa velikom kašikom se od gore skida mast. Nakon toga se razlivaju, navodi Verica Tekijaški predsednica Udruženja žena "Crepajke".
- Ja sam stavila suvu kolenicu i papak. Kuva se na tihoj vatri, ne valja na jakoj jer onda mogu da pocrne. Kuva se sigirno više od 5 sati, onda se to sve izvadi, iseče se meso, nalije se ta voda i obavezno se stavi beli luk, otkriva Ljiljana Zarić predsednica Udruženja žena "Neolit" iz Starčeva.
Ove godine Grad Pančevo je preko Sekretarijata za poljoprjvredu, selo i ruralni razvoj podržao održavanje Pihtijada. Manifestaciju je svečano otvorio Jovan Majstorović, savetnik u Sekretarijatu.
Učesnici ovogodišnje Pihtijade u Kačarevu imali su priliku da se druže, ali i razmene iskustava. Za najbolje su obezbeđene bile i nagrade i zahvalnice.