Južni Banat   Društvo   Pančevo   Najvažnije  

Solarni sistemi i njihova primena u pančevačkom domaćinstvu

U našoj zemlji sve je češći trend korišćenja solarnih panela kao izvora energije koja će služiti celom domaćinstvu. Oni su ekonomičniji i finansijski su isplativiji, a svojom primenom garantuju čistije okruženje koje ima blagodetni uticaj na očuvanje životne sredine.
Solarni sistemi  i njihova primena u pančevačkom domaćinstvu

FOTO: Pixels

 

Boško Vlček iz Vojlovice na svom imanju odlučio se za ovu ekološku investiciju vrednu oko 12.000e. On je ugradio 24 panela u nadi da će postati  energetski nezavisan a pored toga i brinuo o zaštiti  životne sredine. Solarni paneli sada zadovoljavaju energetske potrebe celokupnog domaćinstva q dodatnih troškova za električnu energiju nema.

" Imamo 24 panela ukupne snage 10 kilovata. Mi smo to hteli još ranije da uradimo ali nije bilo uslova što se tiče Elektrodistibucije. Sada je promenjen taj zakon i ne trebaju nam akumulatori da sami akumuliramo energiju, već akumulator je mreža Elektrodistribucije. Koliko god energije proizvedete isporučujete mreži. Kada nemate dovoljno vaše energije, uzimate iz mreže. Ne trebaju vam akumulatori koji nisu jeftini. Njihov radni vek je kraći nego kod akumulatora za automobile pošto trpe velike udare prilikom uključivanja jakog potrošača. Prošle godine je počelo da se radi sa mrežom tako da smo mi sada kupac-proizvođač." ističe Boško.

Ova investicija trebala bi da se isplati u roku od jedne decenije po proračunima koje su obavili. Mada postoji mogućnost da se to desi i ranije s' tim da u Srbiji ima dosta sunčanih dana i konvertuje se energije dovoljno da napaja celo domaćinstvo.

" Struja koja se proizvodi leti predajete u mrežu a zimi kada imate manju prozvodnju, uzimate struju iz mreže.Nadamo se da ćemo drastično da smanjimo račun za struju, to nam je i cilj. Ukupna cena sa svim radovima je bila oko 12 hiljada evra. Nadamo se da ćemo u roku od 10 godina da povratimo uložena sredstva. Trajanje elektrane po garancijama je od 25 do 30 godina, tako da u svakom slučaju isplatiće nam se ovo ulaganje." naveo je Boško. 

 Instalacija ovakvog  sistema nije komplikovana i završi se u roku od nekoliko dana, zaključio je  Boško Vlček.