Južni Banat   Kovačica   Društvo   Najvažnije  

Kancelarije za Slovake u dijaspori: Opština Kovačica primer profesionalizma i efikasne realizacije projekata

Delegacija opštine Kovačica zajedno sa načelnicom Južnobanatskog upravnog okruga, Marinom Toman, boravi u Slovačkoj Republici na poziv Kancelarije za Slovake u dijaspori.
Kancelarije za Slovake u dijaspori: Opština Kovačica primer profesionalizma i efikasne realizacije projekata

FOTO: Opština Kovačica

Povod sastanka je izrada Akcionog plana na osnovu prethodno donesene Strategije za period 2022-2026, čiji je zadatak da unapredi uslove života svih Slovaka koji žive van Slovačke.

Sastanku sa predstavnicima Kancelarije, Milanom Janom Pilipom, predsednikom, Peterom Prohackom, potpredsednikom, Milinom Sklabinski iz Političko-strategijskog odbora, Janom Kopanicovom i Vladislavom Jančoškovom iz Odbora za donacije, su prisustvovali predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik i načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, Marina Toman, kao i Marijana Meliš i Miroslav Kotvaš, pomoćnici predsednika opštine Kovačica.

Prilikom obraćanja, Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, istakao je da su slovačka kultura i identitet neodvojivi deo jedinstvenog multietničkog i multikulutralnog miljea opštine Kovačica. 

U susret centralnoj proslavi Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici, Hrubik je rekao da je simbolika obeležavanja ovog dana, pod poroviteljstvom Komisije za saradnju Srbije sa Uneskom, snažna, jer ukazuje na jedinstvenost naroda na prostoru opštine Kovačica pod sloganom manifestacije "Četiri niti jedan vez".

Načelnica Junobanatskog upravnog okruga, Marina Toman, pohvalila je saradnju opštine sa ovom važnom institucijom za Slovake. U svom obraćanju rekla je da južni Banat jedna izuzetno kulturno bogata sredina, u kojoj se, kao multietičkoj, mnogo radi na očuvanju i unapređenju tradicije svih naroda, time i Slovaka, koji imaju izuzetno i bogato nasleđe, kao i da se nada projektima koji će uticati na to da se slovačka zajednica poveže i ojača.

Predsednik opštine, Jaroslav Hrubik, zahvalio je Kancelariji za Slovake u dijaspori na prilici da opština Kovačica da svoj doprinos u izradi Akcionog plana i Strategije.

Na sastanku je istaknuto da je opština Kovačica primer je profesionalizma i efikasne realizacije projekata, kao i primer dobre prakse.