Južni Banat   Pančevo   Pančevo  

ZZJZ Pančevo: Redovi ginekološki pregledi mogu spasiti život

U Srbiji svakog dana jedna žena izgubi bitku u borbi sa karcinomom grlića materice, a četiri se suoče sa ovom dijagnozom. Obeležavanje Evropske nedelje od 23. do 29. januara ima za cilj da se podigne svest žena o značaju preventivnih ginekoloških pregleda.
ZZJZ Pančevo: Redovi ginekološki pregledi mogu spasiti život

FOTO: printscreen TV PA

Podaci Zavoda za javno zdravlje za Južni Banat nas opominju jer svake godine 45 žena dobije dijagnozu karcinoma grlića materice. Polovina žena je iz Pančeva i, nažalost, 20 žena izgubi život.

Rak grlića materice može se sprečiti ukoliko se bolest otkrije na vreme, a to se postiže redovnim odlascima kod ginekologa. Povodom Evropske nedelje borbe protiv nastanka raka grlića materice organizovane su brojne akcije.

„Jedna nedelja nije dovoljna, važno je da stalno apelujemo na naše sugrađanke da samo preventivnim pregledima i bar jednom godišnje odlaskom kod ginekologa sprečimo da  dođe do nastanka bolesti. Nažalost polovina ovih žena dođe kasno kada se bolest već uznapredovala i kada je teže lečenje. Još jedna važna stvar koja je tokom prošle godine uvedena je vakcinacija protiv papiloma virusa u našoj zemlji. Podacima možemo da budemo zadovoljni oko 800 dece iz našeg okruga je vakcinisanoa oko 400 dece samo iz Pančeva“ kaže dr Tanja Todorović iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Pojedini humani papiloma virusi odgovorni su za nastanak karcinoma grlića materice. U Zavodu za javno zdravlje Pančevo od ove nedelje rade se i analize koje pomažu se ova maligna bolest otkrije na vreme.

„Prošle godine u Pančevu urađeno je 3900 papa-testova, a otkriveno je 12 karcinoma. To su preliminarni podaci jer nemamo podatke iz privatnih zdravstvenih ustanova i Beograda“, navela je doktorka Todorović.