Južni Banat   Društvo   Pančevo  

ZZJZ Pančevo: Smanjiti upotrebu duvana - "Svaka cigareta smeta"

U našoj zemlji 31. januar se obeležava kao Nacionalni dan bez duvana pod sloganom „Svaka cigareta smeta". Usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, svake godine prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača zbog izloženosti duvanskom dimu.
ZZJZ Pančevo: Smanjiti upotrebu  duvana - "Svaka cigareta smeta"

FOTO: Pixabay

Osim bolesti kao što je  rak pluća, upotreba duvana povezana je i sa obolevanjem od najmanje 20 drugih malignih oboljenja kao što su: rak bešike, debelog creva i rektuma, jednjaka, jetre, pankreasa, traheje, bronha. Upotreba duvana je i faktor rizika za mnoge druge bolesti kao što su opstruktivna bolest pluća, astma, emfizem, hronični bronhitis, reumatoidni artritis, bolesti potpornog aparata zuba tj. tkiva i kostiju koji okružuju zube i mnoge druge bolesti. Pored toga, upotreba duvana utiče i na reproduktivne organe, pa tako može uticati i na smanjenje plodnosti.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete koje svakodnevno puši 27,1% stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.

Mere kontrole duvana koje su implementirane u svetu u različitom obimu dovele su do smanjenja učestalosti korišćenja cigareta među odraslima i adolescentima. Međutim, u prethodnoj deceniji, u svetu i u Srbiji je u porastu upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda koji ranije nisu bili na tržištu ili je njihovo korišćenje bilo ograničeno na neke zemlje ili pojedine ciljne grupe kao što je to u slučaju nargila. Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019. skoro svaki peti (17,7%) učenik prvih razreda srednjih škola je bar jednom tokom života probao elektronske cigarete. Učenici navode različite motive za probanje elektronskih cigareta. Najveći procenat (72,3%) učenika prvih razreda srednjih škola koji su probali elektronsku cigaretu su to uradili iz radoznalosti (72,0 % dečaci i 72,6% devojčice). Pored toga, podaci pokazuju da među učenicima koji su probali elektronsku cigaretu samo 18,2% učenika misli da je tečnost za elektronsku cigaretu koju su prvi put koristili sadržala nikotin.

Kao i u mnogim drugim zemljama, u Srbiji su se prethodnih godina na tržištu pojavili zagrevani duvanski proizvodi (HTPs – Heated Tobacco Products). Kod ovih proizvoda duvan se zagreva na nižoj temperaturi u poređenju sa pušenjem cigareta, čime se stvara aerosol koji sadrži različite supstance. Radi se o proizvodima koji sadrže nikotin i koji kod mladih koji nikada nisu koristili druge duvanske proizvode može dovesti do stvaranja zavisnosti i prelaska na druge duvanske proizvode. Zbog činjenice da su ovi proizvodi novi na tržištu, nema dovoljno podataka o dugoročnim efektima njihovog korišćenja. U Srbiji je ove proizvode ikada tokom života koristilo 7,0% učenika prvih razreda srednjih škola. Stoga se u okviru Nacionalnog dana bez duvana naglašava da upotreba svih proizvoda koji sadrže nikotin izaziva zavisnost, a da su mladi posebno osetljivi na njegovo dejstvo.Pored toga, u okviru obeležavanja ovog datuma u Kalendaru zdravlja pušači se podstiču da ostave pušenje. S tim ciljem Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je u junu 2022. godine pokrenuo besplatnu telefonsku liniju. Odgovori na pitanja pušača koji razmišljaju da prestanu da puše ili su to već odlučili, kao i onih koji su već prestali i pokušavaju da održe nepušači status, mogu se dobiti svakog radnog dana od 11 do 14 časova pozivom na broj 080 020 0002.

Zavod za javno zdravlje Pančevo kontinuirano sprovodi edukaciju mladih na temu štetnosti duvanskih proizvoda u osnovnim školama u Južnobanatskom okrugu, a u 2022. godini u okviru projekta „Ne moraš i ti!“, finansiranog od strane Grada Pančeva, realizovanog strane Crvenog Krsta Pančevo u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo, edukovani su vršnjački edukatori, volonteri Crvenog krsta, da edukuju dalje mlade na temu štetnosti duvanskih proizvoda.

Ove godine Nacionalni dan bez duvanskog dima Zavod za javno zdravlje Pančevo će obeležiti 31. januara predavanjima na temu „Svaka cigareta smeta“ za učenike Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“.