Južni Banat   Kovin  

Akcija promocije vakcinacije održana u Kovinu

U Domu zdravlja Кovin organizovana je akcija promocije vakcinacije protiv kovid-19. Održano je predavanje za građane opštine Кovin koji su mogli da se informišu i na licu mesta vakcinišu protiv kovida-19.
Akcija promocije vakcinacije održana u Kovinu

FOTO: Dom zdravlja Kovin

Prisutne je pozdravila Jasmina Đakov, direktorka Doma zdravlja i Dušan Maksimović, pomoćnik predsednice opštine Kovin, nakon čega je predavanje održala dr Marija Mijalković Pavlović, specijalista opšte medicine i rukovodilac programa vakcinacije u Domu zdravlja Kovin.

Direktorka Doma zdravlja Kovin, Jasmina Đakov istakla je da Dom zdravlja Kovin od početka pandemije radi na aktivnoj prevenciji i borbi protiv kovid-19.

„Drago mi je da smo deo ove akcije, zajedno sa partnerima, lokalnom samoupravom i nevladinim sektorom, jer je važno sa građanima podeliti svaki napredak i dostupne informacije. Prevencija je najvažniji korak ka potpunom prevazilaženju epidemije kovid-19,“ ističe Đakov.

Dr Marija Mijalković Pavlović izjavila je da svi želimo da verujemo da je situacija iz 2020. godine ostala za nama i da je najgori talas kovid-19 prošao, ali treba imati u vidu da je sam virus još uvek prisutan i da se veoma lako prenosi.

„U velikoj smo prednosti u odnosu na 2020. godinu, dostupne su nam nove informacije o virusu i o bolesti, kao i vakcine koje štite od težih i fatalnih oblika bolesti. Veoma je važno da se građani, posebno stariji i hronični bolesnici, koji nisu vakcinisani, kao i oni kojima je od poslednje vakcinacije prošlo više od tri meseca, vakcinišu. Ja ih pozivam da to učine što pre, u Domu zdravlja Кovin medicinski tim je operativan svakog radnog dana od 7 do 13 časova i moguće je informisati se i vakcinisati. Na raspolaganju je nam je najnovija, bivalentna vakcina, koja se koristi kao buster doza protiv kovid-19,“ objasnila je dr Mijalković Pavlović.

Građani su iskoristili mogućnost i nakon završetka predavanja u Domu zdravlja odmah se vakcinisali.

„Imala sam jako tešku formu bolesti kovid -19, pre vakcinacije. Bila sam izuzetno bolesna, i spasena sam zahvaljujući lekarima. Posle tog iskustva, redovno se vakcinišem, primila sam 3 doze,“ kaže Dragica Radmanović (75).

Dragica Radmanović je rekla, kao predsednica Udruženja penzionera u Kovinu, da su penzioneri veoma savesni i svi vakcinisani, osim onih koji to ne mogu iz zdravstvenih razloga i da će sa tom praksom nastaviti.

„Mislim da je korisno. Meni je ovo 4. doza. Treba svako da se vakciniše i zaštiti,“ rekao je Mihailo Petković (73).

Akcija promocije vakcinacije protiv kovid-19 u Кovinu se organizovana je u okviru projekta “Podrška angažovanju zajednice u kampanji vakcinacije protiv kovid-19”, u saradnji sa nevladinom organizacijom ASB, a uz podršku Svetske zdravstvene organizacije i USAID-a, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, pružaju podršku promociji vakcinacije protiv virusa kovid-19 u Srbiji.

„Dostupnost informacija je ključ za prevazilaženje najtežih prepreka i ASB-u je drago da je deo ove važne akcije. U Kovinu, kao i u mnogim drugim gradovima u Republici Srbiji, u narednom periodu će biti organizovan niz predavanja za građane, kao i individualne posete porodicama, u saradnji sa partnerima i lokalnom zajednicom,“ istakla je Jelena Tešić, koordinatorka za komunikacije nevladine organizacije ASB.