Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Pančevo: Iz grdskog budžeta izdvojeno 13 i po miliona dinara za programe zapošljavanja

Iz budžeta Grada Pančeva ove godine će za finansiranje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja biti izdvojeno 13.5 miliona dinara, a biće sprovedeno ukupno 11 mera.
Pančevo: Iz grdskog budžeta izdvojeno 13 i po miliona dinara za programe zapošljavanja

FOTO: Grad Pančevo

U okviru tih mera sprovešće se   niz aktivnosti, od sajma zapošljavanja koji je višegodišnja praksa lokalne samouprave i na kojem je prošle godine više od 30 privrednih subjekata oglasilo preko 250 slobodnih radnih mesta.

 

Nadležni su istakli da će se ova praksa nastaviti , kao i sprovođenje stručne prakse za osobe sa srednjom, višom školom i fakultetski obrazovane. Teže zapošljivim kategorijama građana biće ponuđen posao na javnim radovima, na kojima će moći da ostvare određeni prihod u trajanju do 120 dana u kalendarskoj godini.

 U Gradskoj upravi su istakli i  ono što se proteklih  godina  pokazalo kao najzanimljivija mogućnost za nezaposlene građane Pančeva, su izdvojena sredstva za program samozapošljavanja, kojim mogu da ostvare subvencije u iznosu do pet stotina hiljada dinara. Svim osobama koje registruju delatnost i dobiju ta sredstva, grad nudi još i pravno - finansijsku pomoć i podršku u narednih godinu u obavljanju knjigovodstvenih usluga.

„Istakao bih i našu izuzetnu saradnju sa nemačkom nevladinom humanitarnom organizacijom „HELP“ koja obezbeđuje socio-ekonomsku pomoć za ugroženo stanovništvo izbegla i interno raseljena lica, romsko stanovništvo i druge ugrožene. Tim programom, sa teritorije Pančeva, ukupno 36 osoba dobilo je sredstva da registruje firmu i nabavi mašine u iznosu do 3.600 evra, a nastavak programa će zavisiti od visine njima odorenih sredstava, i taj podatak ćemo znati do polovine februra. Nadamo se da ćemo saradnju nastaviti, jer je reč o jako dobrom programu zahvaljujući kojem su ljudi pokrenuli svoj posao i rade“, ističe Milenko Čučković, većnik za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Grada Pančeva.