Južni Banat   Plandište  

U Plandištu obeležena školska slava Sveti Sava

U Plandištu obeležena školska slava Sveti Sava

FOTO: printscreen/youtube/TVP

Srpska pravoslavna crkva obeležava crkveni praznik Savindan, u čast prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.
Veliki praznik obeležavao se u svim osnovnim školama na teritoriji Opštine Plandište, uz poštovanje verskih običaja i literarne nastupe plandištanskih osnovaca.

Proslava Savindana u naselju Hajdučica, obeležena je u dvorcu Kapetanovo, na poziv gospođe Radmile Jovanović. Učenici osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Hajdučice i Starog Leca svojim horskim nastupom učinili su da dvorac ponovo zablista starim sjajem, ispunjenim radošću i pesmom.

Proslava školske slave obeležena je i u osnovnim školama u Plandištu, Margiti, Miletićevu, Velikoj Gredi i Velikom Gaju.

“Proslava dana Svetog Save je jedan od onih dana kada se ponosno sećamo istorije, tradicije i kulturnog nasleđa, kada obeležavamo sećanje na prvog srpskog arhiepiskopa, tvorca autokefalnosti i nezavisnosti Srpske pravoslavne crkve. Na današnji dan podsećamo našu decu na prelepu i bogatu srpsku istoriju, na značaj kulture i obrazovanja i uticaj koji je Sveti Sava, kao potomak svete dinastije Nemanjića, imao na stvaranje i građenje srpske istorije, obrazovanja, školstva, vere i tradicije”, naveo je Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište.