Južni Banat   Kovin   Društvo   Najvažnije  

Kovin: Srednja škola „Vasa Pelagić“ nagrađenia u okviru projekta „Superškole“

Među 30 nagrađenih škola u projektu „Superškole“, našla se Srednja stručna škola „Vasa Pelagić“ iz Kovina. Ova obrazovna ustanova predstavila je svoj rad nedavno u našem glavnom gradu.
Kovin:  Srednja škola „Vasa Pelagić“  nagrađenia  u okviru  projekta „Superškole“

FOTO: SSŠ "Vasa Pelagić", Kovin

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) – Lokalna kancelarija u Srbiji, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) organizovala je javni događaj „Upoznajte Superškole Srbije“ u Beogradu, 1. februara, u okviru regionalnog programa razmena “Superškole”.

Trideset odabranih škola predstavljali su direktori i profesori, a pored njih su događaju prisustvovali i ministar prosvete, Branko Ružić, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva, savetnica ministra turizma i omladine, Snežana Klašnja, direktorka GIZ u Srbiji Daniela Funke i direktorka lokalne kancelarije RYCO u Srbiji, Marija Bulat.„Svi prisutni smo imali isti zadatak, da predstavimo svoje projektne ideje koje će se kasnije razvijati uz pomoć RYCO mentora i mentorki i da potpišemo ugovore o sprovođenju projekta. Takođe smo imali priliku da se međusobno upoznamo, razgovaramo sa važnim lokalnim i međunarodnim partnerima projekta Superškole, kao i da saznamo više o sledećim koracima u okviru procesa implementacije razmena“, saopšteno je iz škole „Vasa Pelagić“ u Kovinu.

 

 

U dva kruga odvojeno je sprovođenje razmene, tako da je prvi krug  planiran  za period od aprila do juna, kada se planira poseta Albaniji, gradu Beratu i Srednjoj školi „Kristo Isak“, dok će se drugi krug odvijati u periodu od avgusta do oktobra  na teritoriji Kovinske opštine. 

Obe škole će organizovati po jednu posetu partnerskoj školi u trajanju do 7 dana, a učenici će putovati u pratnji jednog ili dva profesora. Program školske razmene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona.Za vreme drugog otvorenog poziva „Superškole“ pristiglo je 155 predloga razmena .