Magazin  

Grlite vašu decu što češće! Ne brinite, neće biti razmaženi

Prema najnovijim istraživanjima, zagrljaj, taj nesumnjivi oblik fizičke privrženosti, veoma je važan za razvoj deteta. Hormon oksitocin koji se otpušta prilikom grljenja poboljšava imunski sistem, doprinosi bržem zarastanju rana i smanjuje upalne procese.
Grlite vašu decu što češće!  Ne brinite, neće biti razmaženi

FOTO: Piqsels

Psihološki efekat zagrljaja je neverovatan. Ne samo da podiže nivo samopouzdanja kod dece, već im pomaže da zadrže optimizam. Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana sa procesiranjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje veština i optimizam. Pritom, deca koju roditelji redovno grle osećaju se srećno i voljeno.

Zagrljaj pomaže roditelju i detetu da uživaju u trenutku i da razumeju uzajamna osećanje. Ova razmena energije detetu pokazuje vrednost empatije. Na taj način uče da razumeju kako se drugi osećaju. Zbog toga je zagrljaj i dobra lekcija kojom ćete detetu pokazati šta znači saosećati se sa ljudima i voleti ih.

Iako zvuči čudno, zagrljaj pomaže rastu deteta. Naučnici su otkrili da su deca kojoj nedostaje senzornih nadražaj usporila rast, a naročito ako nisu redovno dobijala zagrljaje.

Taj je problem bio je vidljiv uprkos redovnom uzimanju vitamina i drugih važnih nutrijenata. Objašnjenje za taj fenomen je jednostavno. Tokom zagrljaja telo oslobađa hormon oksitocin koji ima snažan pozitivni efekat na telo, a između ostalog podstiče hormone rasta.

Hormon oksitocin ne deluje samo na rast, nego i na bolji imunski sistem. Takođe, on doprinosi bržem zarastanju rana i smanjuje upalne procese.

Zagrljaj podstiče poverenje koje je nužno za stvaranje kvalitetne veze sa roditeljima, ali i drugim ljudima.

Oksitocin smanjuje strah i podstiče spremnost na poverenje prema drugima. Pritom, deca se osećaju sigurnije i zaštićenije, a ujedno se stvara snažnija veza sa roditeljima.

Nedostatak zagrljaja može da negativno utiče na dete, umanji njegovo samopouzdanje i oteža komunikaciju sa drugim ljudima.