Najvažnije   Srbija   Politika  

Pajtić i Elezović preko Fonda za nove tehnologije izvlačili milione iz budžeta! Stotine hiljada evra subvencija za mrtvačke kovčege. Bivši visoki funcioner DS: Bio sam zgrožen takvim lopovlukom!

Pajtić i Elezović preko Fonda za nove tehnologije izvlačili milione iz budžeta! Stotine hiljada evra subvencija za mrtvačke kovčege. Bivši visoki funcioner DS: Bio sam zgrožen takvim lopovlukom!

FOTO: nsuživo

Iako su opoziciji puna usta konstatnih brutalnih napada na aktuelnu vlast, čini se da imaju jako slabo pamćenje iz vremena kada su skoro deceniju i po besumočno čerupali državnu kasu!

Jedna od afera koju karakterise morbidnost  bio je Pokrajinski fond za subvencionisanje pogona novih tehnologija AP Vojvodina, osnovan davne 2006. koji je osmilio i osnovao Bojan Pajtić koji je godinama služio za ispumpavanje para iz državne kase!

Ništa im nije bilo sveto, ispumpale novac tri puta   

Jedna od bizarnih subvenicija i pod fondom takozvani novih tehnologija je pomoć za prozvodju mrtvačih sadnuka.

Tako je, prema podacima do kojih je došao NS Uživo,  preduzeće “Maranta” iz Sombora, koje proizvodi mrtvačke sanduke, dobilo je subvenciju od 24 miliona dinara za pogon nove tehnologije, a zatim i još 29,5 miliona dinara. Interesantno je da ono delilo veb sajt sa firmama „Mideks K2“ (dobila 125.000 evra za pogon nove tehnologije) i „Ekolovita“ (takođe dobila novac za pogon novih tehnologija) koje se, inače, nalaze na istoj adresi. Dakle, ove tri očigledno povezane firme „ispumpale“ su, u tri navrata, novac zanavodne pogone novih tehnologija. O vraćanju subvencija nigde nema reči, osim što je firma „Mideks K2“ novosadskom preduzeću „Lisje“ navodno isporučila ploče i lajsne za proizvodnju mrtvačkih sanduka u vrednosti od 250.327 evra.

Članstvo demokrata bilo zgroženo ovakvm poslovima Pajtića i Elezovića

Kako saznajemo  iz izvora bliskih Pajtiću, ali i jednog od visko pozicioniranih demokrata u to vreme, posao sa mrtvačkim sanducima šef tadašnje pokrajinske vlade bio je namešten za njegovog stranačkog pajtosa Dušana Elezovica koji je bio i glavni operativac za mutne radnje u pojkrajini.,

– Znate šta, ovakve bizarne stvari se brzo pročuju, pa se i među demokrata bilo brojnih mišljenja da zbog kadrova kao što Pajtić, Elezović, Novaković, u Beogradu Đilas, Jeremić stranka otići u sunovart što se kasnije ispostavilo kao tačno. Zgražavali smo se nad ovakavim poslovnim poduhvatima vojvođanskih demokrata. Da se pod okriljem nekih novih tehnologija daju subvencije za mrtvačke kovčege i šta sve ne. Milioni su uzeli preko zaprašivanja protiv komraca, semena od bikova… To je, svi smo znali van svake pameti. Ima nekih informacija da su hiljade završili u robnim rezervama  – ipričao je naš izvor, dodajući da je Pajtić i ekipa Vojvodinu  doživljavali kao svoj feud.

Na taj način su se slili milioni u njihove džepove, i da i dan danas žive kao bubrezi u loju.

-Trbalo bi ispitati njihovo bogatsvo. Pajtić tobože više nije zvanično u politici, a i dalje vuče sve konce kod Đilasovih i Jeremićevih kadrova u Vojvodini – oktkriva naš sagovornik i dodaje i ako je bio deo te organizacije nada se i priželjkuje da se više nikada neće vratiti na vlast.

Da nije strašno bilo bi smešno

Analitičar Branko Radun  kaže da nije strašno bilo bi smešno.

- Očigledno da nije postojala nikakva mera pa su otimali i na mrtvačkim kovčezima. Ovako deluju ko Topalovići iz Maratonaca. Još gore što su ostali nekažnjeni, osim što je dobro da više nisu vlast. Građani ne smeju da zaborave i da imaju na umu kada se na izborima opredeljuju – zaključuje.

Kako je funkcionisala oprobana šema i mehanizam

 Inače, prema našim podacima šefa je funkcionisala tako što Fond daje novac, privatno preduzeće za taj novac otvara pogon novih tehnologija, zapošljava 20 novih radnika i postaje konkurentno, ili konkurentnije na stranom tržištu. Subvencija je, zapravo, kredit koji primalac mora da vrati (ovo pravilo je relativizovano, jer su korisnici subvencija kredite vraćali u robi). Primalac subvencije nije bio obavezan da položi sredstva obezbeđena za vraćanje duga, a bankarske garancije zahtevane su tek od 2011. godine, od kada je garant bila isključivo Razvojna banka Vojvodine.

I umesto da se subvencijama pomogne pokrajinskoj privredi, uglavnom su stare mašine i oprema predstavljani kao „nova tehnologija“, radnici nisu zapošljavani, a firme su, nakon što su ispumpale novac, završile u stečaju i nikad nisu vratile novac.

Pod okriljem novih tehnologija bilo je ukupno 112 subvencija, a protiv Pajtića i njegovih saradnika, ali i vlasnika privatnih firmi koji su dobili subvencije podneto je 15 krivčnih prijava.

Izvor: nsuzivo.rs