Južni Banat   Alibunar   Društvo  

Festival narodnih običaja i Marcišora održan u Vladimirovcu

Svake godine 1. marta Rumuni proslavljaju dan posvećen Marcišoru – simbolu buđenja prirode nakon duge zime i ponovnog dolaska proleća. Tako je bilo i ove godine Vladimirovcu, gde je održan tradicionalni „Festival narodnih običaja i Marcišora“.
Festival narodnih običaja i Marcišora održan u Vladimirovcu

FOTO: PančevoInfo

Marcišor je maleni broš kojeg karakteriše crveno-bela vrpca, predstavljajući borbu između dobra i zla, zime i proleća. Broš se nosi na grudima, i veruje se da onima koji ga nose donosi sreću, ljubav, zdravlje i blagostanje.

OŠ „1.maj“ u Vladimirovcu svake godine priređuje izložbu marcišora, i istoimeni festival u kojem učestvuju obrazovne ustanove sa teritorije Vojvodine, u kojima se nastava odvija i na rumunskom jeziku.

- Veoma smo srećni što smo se vratili na prvobitnu ideju našeg festivala, a to je da imamo dva dela. Prvi deo je prezentovanje Marcišora – ukrasa kojeg nosimo od 1. marta a drugi deo je prezentovanje starih običaja, kako srpskih tako i rumunskih. Ove godine imamo i prezentovanje bugarskih običaja, rekao je profesor muzičke kulture Leri Menger.

Proslava Marcišora predstavlja svojevrsni početak nove radne godine na očuvanju kulture i tradicije. Na ovogodišnjoj manifestaciji, svoje radove i običaje su prezentovali i gosti iz Rumunije.

- Pored osnovnih škola u kojima se odvija nastava na rumunskom jeziku, imamo i nekoliko škola iz Rumunije. Danas su takođe prisutne i škole iz Pančeva. Škola domaćin će predstavljati dva običaja: Suđaje, stari Rumunski običaj, a na srpskom će predstaviti običaje vezane za badnjak, objašnjava Menger.

Svečanoj manifestaciji u Vladimirovcu prisustvovala je i Milinka Hrćan, pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

- Narodni običaji kao deo folklora zajedno sa očuvanjem rumunskoj jezika i pisma, očuvanjem rumunske kulture i obrazovanje čine nezamenljiv deo spektra vojvođanske multikulturalnosti kojoj težimo, i na taj način prenosimo nasleđe predaka budužim naraštajima. Upravo to predstavlja i ovaj dan proslavljanja Marcišora – praznika dolaska proleća. Ovo je dan kada je običaj da se daruje Marcišor koji simbolizuje drugarstvo, povezivanje, toleranciju, a koje ćemo svi nositi ovih dana, pošto se veruje da donosi sreću uspeh i zdravlje. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice će vam i ubuduće biti podrška u negovanju običaja rumunske nacionalne manjine u Vojvodini, istakla je pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan.

Prisutnu publiku pozdravili su i Daniel Bala, generalni konzul Rumunije u Vršcu, dr Valentin Ardelean, predsednik Nacionalnog savet rumunske nacionalne manjine i Darijan Tapalaga, šef kabineta predsednika opštine Alibunar.