Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Najvažnije  

Podrška Grada Pančeva ženama koje su žrtve nasilja

Podrška Grada Pančeva ženama koje su žrtve nasilja

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

U Gradskoj upravi Pančeva održan je multisektorski sastanak svih institucija i organizacija koje učestvuju u sistemu reagovanja na slučajeve seksualnog nasilja nad ženama.  

Milenko Čučković, član gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, istakao je da grad već 10 godina ima saradnju sa institucijama za pomoć žrtvama seksualnog nasilja i da će grad pomoći novonastalom Centru za žrtve nasilja.

U okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III faza“ Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, podržala je postojeće i osnivanje novih centara za žrtve seksualnog nasilja.

Opšta bolnica Pančevo je već učestvovala u sličnim edukativnim aktivnostima. Ipak, izražena je spremnost i potreba da se prihvate i nastave koraci ka uspostavljenju Centra u Pančevu.

Crveni krst Pančevo, u ime organizacije UN Women, apelovao je na multisektorsku saradnju.  Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta, navela je koliko je važno da se o ovakvim temama otvoreno razgovara.

Centri za žrtve seksualnog nasilja pokrenuti su u Vojvodini od januara 2019. godine. To su centri u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici.