Kultura   Pančevo   Društvo  

"Seoba Srba" deo stalne postavke Narodnog muzeja Pančevo

Narodni muzej Pančevo ove godine obeležava veliki jubilej, 100 godina od osnivanja ove kulturne ustanove. To će biti povod za organizovanjem velikog broja izložbi, predavanja, ali i prilika da se poseti stalna postavka. Narodni muzej Pančevo poseduje jednu od najvrednijih slika „Seobu Srba“ Paje Jovanovića.
"Seoba Srba" deo stalne postavke Narodnog muzeja Pančevo

FOTO: Prinscreen/TVP

Narodni muzej  Pančevo je 1971. godine uz pomoć tadašnjih gradskih vlasti otkupio sliku. Na slici je predstavljen jedan od najvažnijih događaja u prošlosti panonskih Srba.

„Slika je nastala 1896. godine po porudžbini patrijarha Brankovića, koji je prvo hteo da angažuje Uroša Predića, ali on nije mogao na vreme da završi sliku. Paja Jovanović preuzima taj značajan posao da se predstavi srpski narod na Milenijumskoj izložbi u Budimpešti 1896. godine kada Mađari slave hiljaditu godišnjicu doseljavanja u panonsku niziju. Paja Jovanović je veoma studiozno pristupio izradi slike. Radio je u to vreme i sa Ilarionom Ruvarcem savremenim istoričarem. Slika je zaista monumentalna i to je najveće ikonografsko delo u srpskom narod“, rekao je Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja Pančevo

Paja Jovanović naslikao je 4 slike, Jedna se nalazi u Beogradu u Patrijaršiji, dve su deo privatnih kolekcija, naglašava Birclin. U Pančevu smatraju da je original upravo u Narodnom muzeju.

„Paja Jovanović je živeo 100  godina i uspeo je da napravi 4 slike. Mi u Pančevu želimo da naglasimo da je original upravo u našem muzeju. On je prvobitno započeo da slika ovu kompoziciju u Pančevu na mnogo većem platnu, a to je upravo to platno koje nije završeno na vreme. Crkveni odbor u Karlovcima nije hteo da prihvati da se na slici nalazi narod, nego samo vojna sila koja dolazi da brani granicu Austrougarske. Paja Jovanović je sam sebi naslikao upravo ovo platno koje je mnogo manje od onog započetog, ali ovo platno je njegova ideja i njegova zamisao i prva je završena zato se smatra originalom“, naveo je Birclin.

Narodni muzej Pančevo ove godine obeležava veliki jubilej, 100 godina od osnivanja. To će biti prilika da  veliki broj ljudi poseti ovu ustanovu i pogleda sliku „Seoba Srba“.