Južni Banat   Pančevo   Pančevo   Društvo   Najvažnije  

Pripreme za takmičenja u Centru za talente "Mihajlo Pupin" u toku

Pripreme za takmičenja u Centru za talente "Mihajlo Pupin" u toku

FOTO: printscreen/youtube/RTV PA

Polaznici Regionalnog centar za talente „Mihajlo Pupin“ od početka godine veoma su angažovani. Pripremaju su za okružna a zatim i republička takmčenja iz različitih oblasti, koja ih očekuju već ovog vikenda .

Regionalni centar za talente Mihajlo Pupin  trenutno ima samo u Pančevu oko 600 dece.  U Centar dolaze deca i iz Kovačice, Zrenjanina, Kikinde. Tokom januara i februara   deo polaznika  boravio je na kombinovanoj koloniji na Divčibarama, gde je potom održan i matematički kamp. Sve u cilju da se deca što bolje pripreme za predstojeća takmičenja, kaže dr Dragoljub Cucić, direktor Centra.

"Radilo se sjajno, rezultati će tek da se vide zato što je ove subote okružno takmčenje iz matematike, zbog toga je to sve tako i bilo upakovano. Prošle nedelje je bilo okružno takmičenje iz fizike, i u to smo bili malo uključeni. Naredni vikend je geografska olimpijada, Biljana Krstin naša mentorka vodi decu u  Zemun na takmičenje na Geograski fakultet. Vrlo brzo, 22. aprila nas čeka i pokrajnsko takmičeje u istraživačkim radovima, za koje tranutno imamo prijavljeno 134 učenika, nikada veća nego sada", naveo je dr Dragoljub Cucić – direktor RCT Mihajlo Pupin.

Nedavno je obeleženo i 88 godina od smrti velikog naučnika Mihajla Pupina. To je bio povod da u Idvoru se otvori izložba posvećena stogodišnjici od objavljivanja knjige Od pašnjaka do naučenjaka.

"Ja sam preuzeo na sebe da napravim izložbu, u obliku 5 postera. Materijal je iz moje arhive, iz muzeja, nešto je stiglo iz Zrenjanina. Mi nemamo prvo izdanje te knjige, ali imamo iz 1925. Godine, zahvaljujući poklonu Ivane Aleksić. Ima tu još interesantnih knjiga. Izložba će da šeta. Dogovoreno je da u aprilu izožba ide na Bogoslovski fakultet, u maju će ići n FTN i u Maticu Srpsku, u septembru će biti predstavljena na Gardošu", ističe Cucić.

Centar će tokom proleća organizovati takmčenje u istraživačkim radovima svojih učenika, dok je za leto planirano da se održi filmska kolonija u Deliblatskoj peščari i kamp u Idvoru.