Pančevo   Južni Banat   Društvo   Najvažnije  

Pančevo: Povrćana koncentracija polena čempresa u vazduhu

U 10. kalendarskoj nedelji u vazduhu grada Pančeva, pored već prethodnih nedelja detektovanih polena jove, breze, graba, leske, čempresa, jasena, topole i bresta, detektovani su polen javora i vrbe, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.
Pančevo: Povrćana koncentracija   polena  čempresa u vazduhu

FOTO: Pančevo Info

„Maksimalne koncentracije polena u vazduhu su bile koncentracije polena čempresa (2.921 polenovih zrna/m3 vazduha 8.3.2023.godine). Za ostale vrste polena su detektovane niske koncentracije, osim za polen topole, koji je tokom jednog dana detektovan u visokim i jednog dana u srednjim koncentracijama“, navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

U narednoj nedelji se očekuje povećanje koncentracija polena javora, breze, graba, jasena, topole, vrbe i bresta. Koncentracije polena jove će biti u opadanju, a polena leske i čempresa u stagnaciji.Osobe koje su osetljive na polen drveća u ovoj sezoni treba da primene sve preventivne mere, mere lične zaštite i da svoje aktivnosti prilagode vremenskim uslovima i očekivanom prisustvu pojedinih vrsta polena u vazduhu.