Južni Banat   Društvo   Pančevo   Najvažnije  

Dolovo: Održana 15. smotra ovnova

U Dolovu se se okupili vredni domaćini, odgajivači priplodnih ovnova iz Južnog Banata kako bi predstavili svoja najbolja grla, ali i da bi razmenili iskustva i saznali nešto novo. Stručna komisija izabrala je najlepše ovnove u tri kategorije.
Dolovo: Održana 15. smotra ovnova

FOTO: Rtv Pančevo

Ovo su neki od vlasnika priplodnih ovnova koji su pobedili na jubilarnoj petnaestoj po redu smotri ovnova u Dolovu. Komisija je birala najboljeg ovna rase cigaja i to u tri katogrije – odrasli, dvizac i šiljegan. Na smotri je bilo 23 izlagača. 

Dobar ovan je više od 50 odsto jednog stada, kaže Cvijan Mekić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Ovan odgajivača Borisa Stupara iz Opova osvojio je prvu nagradu u kateoriji  odrsllih ovnova. Taj mladi stočar trenutno ima 300 ovaca.

Odgajivač Đurđe Marković već šest godina učestvuje na smotri ovnova u Dolovu. Nikola Trbenčin ističe da se na žalost broj odgajivača ovaca i stoke uopšte stoke smanjuje.

Država pokušava da reši problem sve manjeg broja stočara i subvecnijama podstiče porast te poljoprivredne grane, čulo se na smotri ovnova u Dolovu. Ovo je bila i prilika da se odgajivači još jednom pozovu da registuju svoj stočni fond, jer jedino tako mogu da računaju na državnu pomoć i učešće na sajmovima, smotrama i sličnim poljoprivrednim manifestaijama.