Južni Banat   Alibunar   Najvažnije  

Skupština opštine Alibunar: Besplatna užina za sve učenike osnovnih škola sa teritorije opštine

Sednicom Skupštine Opštine Alibunar je predsedavao predsednik Skupštine Neđeljko Konjokrad. Sednica je održana po hitnom postupku zbog kratkih i obaveznih rokova, koji su utvrđeni nedavno usvojenim izbornim zakonima od strane Narodne skupštine Republike Srbije.
Skupština opštine Alibunar: Besplatna užina za sve učenike osnovnih škola sa teritorije opštine

FOTO: Opština Alibunar

Upravo zbog ove činjenice, Skupština je obrazovala novu Opštinsku izbornu komisiju, u čijoj je nadležnosti sprovođenje narednih predsedničkih izbora i izbora za narodne poslanike u Narodnoj skupštini RS, a prema formuli koja je definisana ovim zakonima.

Na predlog odborničke grupe “Aleksandar Vučić – za našu decu”, u izbornu komisiju izabrani su: predsednik izborne komisije dipl. pravnik Zoran Prebiračević, zamenik predsednika izborne komisije dipl. pravnik Jovana Maksimović, za članove Stanislava Sekulić i Ilija Penca, a za njihove zamenike Milan Orlić i Ivana Menger.

Na predlog odborničke grupe “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije”, za članove su izabrani Snežana Jovanović i Tereza Vasiljević, a za njihove zamenike Zvonko Stević i Lazar Rajkov.

Grupu građana “Zajedno za opštinu Alibunar – Aleksandar Kutlešić”, predstavljaće kao član Đurica Belić, a kao zamenici člana Ljiljana Lazarević i Vojislav Stanojević.

Na predlog grupe građana “Sloboda – Predrag Belić”, za člana je izabrana Violeta Belić.

Diplomirani pravnici Biljana Vragović i Cvetana Radulović Kožokari izabrani su za sekretara, odnosno zamenika sekretara Opštinske izborne komisije.

Na predlog Opštinskog veća, Skupština je donela Odluku o oslobađanju privrednih subjekata koji se bave ugostiteljskom delatnošću od obaveze plaćanja naknade za korišćenje javnih površina i dela zakupa poslovnih prostora na teritoriji opštine Alibunar za 2021. godinu.

Ovom odlukom utvrđuje se oslobađanje od navedene obaveze usled zarazne bolesti COVID-19 svim privrednim subjektima koji se bave registrovanom ugostiteljskom delatnošću.

Istom odlukom oslobađaju se i plaćanja dela zakupa poslovnih prostora u javnoj svojini Opštine Alibunar u iznosu od 20% od utvrđenog iznosa zakupa svi zakupci opštinskog poslovnog prostora, a obavljaju registrovanu ugostiteljsku delatnost.

Kako je na samoj sednici najavljeno, u narednom periodu razmotriće se i mogućnost novih olakšica za sve privredne subjekte na teritoriji opštine, a u cilju saniranja štete u poslovanju nastalih pandemijom zarazne bolesti.

Skupština opštine je, takođe na predlog Opštinskog veća, usvojila i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o finansijskoj podršci porodici. Predloženom izmenom uvodi se besplatna užina na teret budžeta opštine za sve učenike osnovnih škola na teritoriji opštine.

Na predlog Saveta Mesne zajednice Alibunar, Skupština je donela odluku da se sportski objekat rukometnog terena u Alibunaru ubuduće zove “Sportski objekat rukometni teren Alibunar Tiberije Gerga i Nikolae Bokšan”, u želji da se sačuva sećanje na vredne pregaoce i zaljubljenike u sport, pod čijom pažnjom i nesebičnim trudom su stasale generacije mladih u našoj opštini.

Skupština je, na predlog Opštinskog veća, donela odluke o davanju na upravljanje fiskulturnih sala u Alibunaru i Banatskom Karlovcu osnovnim školama u tim naseljenim mestima, u čijem krugu su i izgrađene.

Osim što njima upravljaju, škole će koristiti objekte zajedno sa Sportskim savezom opštine Alibunar, o čemu će se zaključiti odgovarajući ugovori. Škole će hale koristiti za obrazovne aktivnosti i školski sport, dok će preko Sportskog saveza objekat biti korišćen kako od strane sportskih klubova i organizacija, tako i rekreativaca.

Skupština je na predlog svojih odbora donela akta o određenim kadrovskim promenama u radnim telima čiji je Skupština osnivač.