Južni Banat   Vršac   Društvo  

Vršac: Obeležavanje marta - meseca srpskog jezika

Vršac: Obeležavanje marta - meseca srpskog jezika

FOTO: Grad Vršac

Društvo za srpski jezik i književnost od ove godine organizuje manifestaciju Mart – mesec srpskog jezika na nivou svojih podružnica ili opština.
Zahvaljujući dobroj saradnji vršačkih profesorki i profesora osnovnih i srednjih škola, osmišljene su dve aktivnosti.

Skoro sve osnovne škole Grada Vršca, ove nedelje, učestvovale su u multimedijalnom kvizu koji je bio namenjen učenicima petog i šestog razreda i koji je nosio naziv "Moć jezika".

Cilj kviza bio je da se gramatika, pravopis i leksikologija približi učenicima osnovnih škola na zanimljiv i slikovit način. 

Iako je cilj kviza bio da slavimo naš lep jezik, svi učesnici su nagrađeni slatkišima, zahvalnicama i suvenirima, a Grad Vršac obezbedio je i poklone za ekipe koje su osvojile prva tri mesta. Najveći broj poena osvojila je OŠ „Jovan Sterija Popović“ iz Vršca, druga je bila OŠ „Mladost“ iz Vršca, a treće mesto je pripalo OŠ „Branko Radičević“ iz Velikog Središta.

Već 21. marta 2023. godine, na Svetski dan poezije, čeka nas pesnički susret sa profesorom narodne književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu Boškom Suvajdžićem koji će predstaviti svoju srpsko-rusku zbirku pesama, a sve će organizovati profesorke vršačkih srednjih škola sa svojim đacima.