Južni Banat   Vršac   Kultura  

KC Vršac: Izložba fotografija „Jedina moja“ Marije Erdelji 23. Marta

U četrvrtak, 23.marta 2023. godine, u Domu vojske, sa početkom u 19 sati , biće otvorena samostalna izložba umetničkih fotografija „Jedina moja“ novosadske umetnice Marije Erdelji.
KC Vršac: Izložba fotografija „Jedina moja“ Marije Erdelji 23. Marta

FOTO: Marija Erdelji

U fokusu izložbe je nasilje nad ženama i femicid. U Srbiji svake godine živote izgubi najmanje 30 žena, i to samo zato što su žene. Ako znamo da ih ubijaju njima bliski ljudi, najčešće partneri, kako onda ne uspevamo to da promenimo i da iskorenimo femicid iz našeg društva? Razlozi su mnogi, manjkavosti sistema, normalizacija nasilja kao društvenog fenomena koji je vrlo ukorenjen među nama, što zbog ratova, što zbog grubosti kao svima nam poznatog načina „ispoljavanja ljubavi”, što zbog medija koji kao ogledalo društva retko nam pomažu u tome da promenimo ta nazadna, uglavnom nasleđena načela i da prestanemo sa normalizacijom nenormalnog. Zato je u ovoj borbi za društvo bez nasilja, etika vizuelne umetnosti od ogromne važnosti.

 

Na izložbi će biti predstavljeno 10 radova, odnosno ilustracija, kao i konceptualni video „Kultura sećanja u koži jedne žene“. Izložba će biti otvorena do 4. aprila 2023. godine i moći će da se pogleda svakog radnog dana pre podne od 9 do 13 sati i po podne od 17 do 19 sati. Izložbu organizuju Kulturni centar Vršac i UrbanKult iz Vršca.

 

Biografija umetnice
Marija Erdelji završila je fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i prošlogodišnja je dobitnica Nacionalne nagrade za etičko izveštavanje o siromaštvu „Refleksija”, dobila je i priznanje za projekat od važnosti „Živimo zajedno” i za doprinos u društvu - Koracima Mileve Marić, 2020. godine.
Njene fotografije dostupne su i u besplatnoj bazi grupe „Novinarke protiv nasilja”, namenjenoj kao pomoć pri senzibilisanom izveštavanju o nasilju prema ženama.

 

Izvor: KC Vršac