Južni Banat   Vršac   Društvo   Najvažnije  

Visoka strukovna škola Vršac: Dan otvorenih vrata katedre na Romskom jeziku

Fondacija za obrazovanje Roma (FOR), u saradnji sa Kancelarijom za inkluziju Roma, održala je Dan otvorenih vrata u Visokoj strukovnoj vaspitačkoj i medicinskoj školi u Vršcu, jedinoj visoko-školskoj ustanovi u Srbiji koja implementira program i na romskom jeziku.
Visoka strukovna škola Vršac: Dan otvorenih vrata katedre na Romskom jeziku

FOTO: Visoka škola strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu

Događaj je organizovan sa ciljem promocije nastavka obrazovanja među učenicima romske nacionalnosti, kao i podsticanja njihove motivacije za upis u visoko-školske ustanove u Srbiji.
Potencijalni upisnici su imali priliku da se upoznaju sa programom škole, sa predavačima, kao i da obiđu školske prostorije, uključujući i studentski dom.

Takođe su dobili detaljne informacije od dr Danice Veselinov, direktorke škole, kao i od profesorke dr Marije Aleksandrović, šefice katedre programa na romskom jeziku. One su ih informisale o školi, o programu, o uslovima za upis, kao i o velikim mogućnostima koje im stečena diploma omogućava za bolju budućnost. Pored toga, Ljiljana Mihajlović, direktorka, Kancelarija za inkluziju Roma, uputila ih je u stipendiranja koja Republika Srbija daje za ovaj program, a Adi Sinani, menadžer programa Fondacija za obrazovanje Roma, ih je dodatno ohrabrio da treba da slede svoje snove i bolju budućnost, ističući značaj obrazovanja i očuvanja romske kulture i tradicije.
 
Svi prisutni su imali priliku da čuju svedočenja uspeših studenata i alumnista škole, romske nacionalnosti, koji su danas cenjeni članovi akademskog društva Republike Srbije, koji rade na značajnim pozicijama, kao novinari i urednici na Javnom servisu, vaspitači koji pripremaju nove akademske građane, kao koordinatori za romska pitanja itd.
 
FOR i Visoka strukovna i vaspitačka škola u Vršcu su potpisali Sporazum o saradnji i zajedničkim aktivnostima na promociji romskog jezika i nastave na romskom jeziku koju ova obrazovna ustanova sprovodi, kao i na drugim inicijativama koja se tiče obrazovanja Roma.
 
Organizacija ove značajne inicijative je deo projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja – faza II“ koji je podržan kroz program Nemačke finansijske saradnje, koju implementira Nemačka razvojna banka, KfW, u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.