Lepota i zdravlje   Najvažnije  

Zlatna namirnica koju morate imati u kući, a evo i zašto...

Kurkuma je jedan od zdravih začina koji se koristi u različite svrhe. U poslednje vreme sve je popularnija kod ljudi koji vole da njihova jela imaju orijentalni šmek. Kurkumu koriste i oni koji su u neprestanoj potrazi za prirodnim lekovima i trikovima za mršavljenje.U Japanu se čak pije i čaj od kurkume.
Zlatna namirnica koju morate imati u kući, a evo i zašto...

FOTO: Pixabay

1.Kurkuma za lice

Smatra se da je kurkuma odlična protiv akni, za ujednačavanje tena i nežno čišćenje lica. 

 

2.Kurkuma kao začin

Kurkuma je neizostavni začin u orijentalnoj kuhinji i daje joj prepoznatljiv, aromatični pečat i žutu boju. Dobra je za digestivni sistem i poboljšava varenje.

 

 

3. Kurkuma za bojenje

Žućkasta boja kurkume koristi se za bojenje kako tekstila (sada slabije zbog savremenih industrijskih tehnika), tako i prehrambenih namirnica. Kada na deklaracijama vidite da se kao dodatak koristi E100 – to je prirodna žuta boja kurkumina! Ima je u kolačima, sirevima i drugim namirnicama i jelima. Kurkuma se može koristiti i za farbanje Uskršnjih jaja.

 

4. Kurkuma kao lek

Lekovitost ove biljke prepoznata je još odavnina. Kurkuma se kao lek i začin koristi preko 5000 godina. Njen aktivni sastojak kurkumin i u vrlo malim dozama ima lekovito dejstvo.

 

5.Kurkuma za mršavljenje

Samim tim što poboljšava varenje hrane, naročito masne i teške, kurkuma je dobra u borbi protiv viška kilograma i svih bolesti i opasnosti koje gojaznost izaziva . Neke od bolesti koje se mogu sprečiti konzumacijom ove namirnice si srčani udari i povišen holesterol.