Magazin   Najvažnije  

Trikovi kako da poboljšate vlažnost vazduha u svom domu

U zimskim danima, u svakom domu koji se greje najčešće se susrećemo sa problemom isušivanja vazduha. Ovo je rešenje kako da osvežite vazduh na čemu će vam vaš organizam biti zahvalan:
Trikovi kako da poboljšate vlažnost vazduha u svom domu

FOTO: Pixabay

Tokom zimskih dana, u većini domova prozori se ne otvaraju zbog grejanja. Takođe, grejna sezona dovodi do isušivanja vazduha koji može biti uzročnik mnogih disajnih problema. Zbog toga je jako važno da vazduh ne bude suv i težak, već vlažan.

Iako postoje razni aparati koji vam mogu to omogućiti, vlažnost vazduha može se postići i na jednostavnije načine. Najjednostavniji način da postignete vlažnost vazduha jeste da stavite malu keramičku posudu u kojoj ste sipali vode na radijator. Ako nemate odgovarajuću posudu možete staviti i običnu čašu sa vodom.

Provetravajte prostorije bar tri puta dnevno, odnosno morate paziti na to kada otvarate prozore, jer što je napolju hladnije vazduh spolja će crpeti vlažnost koju ste postigli u prostoriji.

Ukoliko želite i da osvežite vazduh, u  vodu dodajte par kapi eteričnog ulja limuna, eukaliptusa, lavande ili nane. Pored ovog jednostavnog trika sa posudom vode, od pomoći vam može biti i pamučna krpa koju ste natopili vodom, i koju samo prepacite preko toplog radijatora.

Nemojte veš sušiti. nekim posebnim prostorijama, nego ga sušite tik uz radijatore, jer će tako veš isparavati i održavati vlagu u prostoriji. 

Ukoliko imate dnevnu sobu koja je spojena sa kuhinjom, onda možete osvežiti tako veliki prostor uz pomoć šporeta. U šerpicu sipajte vode, i dodajte joj kriške limuna i pomorandže i ostavite je na tihoj vatri da se krčka kad proključa. Para će podići vlažnost vazduha, a miris citrusa će vas oraspoložiti.