Bela Crkva   Društvo   Najvažnije  

U Beloj Crkvi predstavljena knjiga „Ukusi deliblatske peščare“

U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi predstavljena je knjiga „Ukusi Deliblatske peščare – gastronomsko nasleđe“ koja je posvećena kulturno-istorijskom i gastronomskom nasleđu najveće pustinje u Evropi, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije.
U Beloj Crkvi predstavljena knjiga „Ukusi deliblatske peščare“

FOTO: Muzej Bela Crkva

Prisutne je pozdravio direktor Narodne biblioteke u Beloj Crkvi Igor Vokoun i istakao da ova publikacija ne samo da govori o gastronomiji, već i o očuvanju kulturne baštine.

Na promociji su govorili: Dejan Zagorac, urednik izdanja; Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

„Knjiga „Ukusi Deliblatske peščare“ predstavlja dvojezično izdanje na srpskom i engleskom jeziku i donosi nam sve ono što smo oduvek želeli da saznamo o tradicionalnoj trpezi, karakterističnoj za ovo područje, ali i o prirodnim i kulturnim znamenitostima. U predelu oko Deliblatske peščare žive pripadnici različitih nacionalnosti, pa gastronomsku ponudu karakteriše velika raznovrsnost. Svaka zajednica ima svoje specijalitete, a recepti za mnoge od njih mogu se pronaći u ovoj knjizi“ – kaže urednik knjige Dejan Zagorac.

Direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić govorio je o prirodnim karakteristikama Deliblatske peščare, s posebnim osvrtom na pošumljavanje koje je započeto davne 1818. godine i traje do danas.

Spasić se zahvalio predsednici opštine Bela Crkva Violeti Simić koja je prisustvovala promociji ovog izdanja i pozdravio planove opštine u pravcu razvoja održivog eko turizma.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo Grozdana Milenkov istakla je da knjiga „Ukusi Deliblatske peščare“ predstavlja sinergiju rada više institucija.

„Mi iz zavoda smo otpočeli sa projektom podstaknuti celim prostorom Južnog Banata, jednim specifičnim fenomenom kroćenja prirode u svrhu omogućavanja da se živi na ovim prostorima, jer su sva naselja na obodu Deliblatske peščare u trenutku kada je peščara bila devastirana i kada se pesak proširio, bila ugrožena. Nakon dvesto godina obeležili smo početak pošumljavanja Deliblatske peščare i uradili smo istraživanje koliko je uticao čovek na prirodu i priroda na čoveka. Mi smo u ovom delu, što se tiče istorijskog razvoja Deliblatske peščare, prikazali kontinuitet življenja na ovim prostorima, koji je počeo mnogo ranije, a ne u doba Austrougarske“ – rekla je Milenkov.

Ovom prlikom u čitaonici Narodne biblioteke u Beloj Crkvi otvorena je i izložba „Pesak, čovek, vetar“ Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, a posetioci izložbu mogu pogledati narednih mesec dana.