Južni Banat   Društvo   Pančevo  

Realizacija projekta “Odvajamo” u Pančevu

Na platou ispred Gradske uprave u utorak od 12 sati  biće promovisan Projekat odvajanja kućnog otpada – ODVAJAMO, koji zajedno relizuju JKP Higijena i Grad Pančevo uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Srbije , Švedske   vlade i Evropske unije.
Realizacija projekta “Odvajamo” u Pančevu

FOTO: Rtv Pančevo

Projekat odvajanja kućnog otpada  pod nazivom – Odvajamo   ima za cilj da skrene  Pančevcima  pažnju na značaj reciklaže i razdvajanja   amblaže  kao što su plastične flaše, papir, limenke od komunalnog otpada.

 

  • Cilj Projekta Odvajamo je da na mestu nastanka otpada tj. U našim domaćinstvima razvrstavamo ambalažni otpad takozvani suvi, od mokrog anbalažnog otpada. Bitno je da što manje tog ambalažnog otpada završi na telu deponije.

Marković ističe da je Pančevo među prvim gradovima koje je  pokrenulo projekat razdvajanja. Za stanovnike  Mesne zajednice Gornji grad počela je podela kanti za  separaciju otpada.

 

  • Pokrenuli smo pilot projekat u Gornjem gradu, od 300 domančinstva gde smo videli da naši sugrađani hoće, mogu i znaju da razdvajaju otpad i nadam se da i u ovim drugim delovima grada će  ovo takođe biti uspešno  gde smo počeli podelu kanti za ambalažni otpad  u naselje Mladost  i MZ Tesla i nadamo se da ćemo u naredne dve godine pokriti ceo  grad sa plavim kantama . Uz plavu kantu pokušavamo našim sugrađanima da obezbedimo i zelenu kantu za komunalni otpad. 

Projekat  Odvajamo biće  prezentovan  Pančevcima  u utorka od 12 sati na platou ispred Gradske uprava. U programu će učestvovati mališani ih vrtića, kao i deca iz osnovnih i srednjih  pančevačkih škola. 

 

  • Ja bih zamolio naše sugrađane da dodju u utorak u periodu od 12 do 13 sti i 30 minuta ovde, ponesu nešto od  otpada od kuće, jednu flašu ili neku limenku, stare novine i ubace u kante koje će biti raspoređene ovde na platou in a tajnačin da pomognu projekat. Ako imaju neko pitanje mogu pitati zaposlene Higijene  koji će sutra biti tu, a mogu da ptaju i naše najmlađe sugrađane pošto smo ih dobro edukovatli, a videli smo i tokom poseta školama i vrtićima da naši namlađi znaju više od roditelja što se tiče razdvajanja i reciklaže. Biće posude u koje oni mogu da ubace papir, plastiku, flaše,  a biće tu i jedan naš kamion koji služi za pražnjnje kanti, tako da će naši sugrađani moći da vide postupak od nastanak otpada do odlaska u Reciklažni centar.

 Mišo Marković napominje da je važno da  Pančevo ispuni cilj Ministarstva za zaštitiu životne sredine a to je da se podigne stepen razdvajanja  reciklabilnog otpada na 15 posto u naredne dve godine.