FOTO: Pixabay
Obično se trudimo da ofarbamo celo jaje ali jednako zanimljiv dezen jaje može dobiti ako je prošarano svojom bojom. Na jaje je potrebno nalepiti nalepnice nepravilnog oblika, ili zakačiti gumice za teglu , i staviti u već pripremljenu boju. Sačekati par minuta, koliko da ljuska prmi boju, izvaditi jaje očistiti ga od viška tečnosti a onda pažljivo skinuti sa njega nalepnicu/trakicu. Jaje će biti ofarbano na mestima na kojima je bilo izloženo boji dok će pokriveni delovi biti u originalnoj boji jajeta.
U današnje vreme sve je češći trend korišćenja preparata na biljnoj bazi, stim u vezi donosimo vam potpuno prirodan način bojenja uskrišnjih jaja. Da bi ste dobili plavo ofarbano jaje potrebno je da koristite iseckan crveni kupus ili borovnice , za crvena jaja koristite cveklu, brusnice ili višnje, za braon boju koristite crni čaj ili kafu, za žutu koristite ljuske od crnog luka i za zelenu možete koristiti spanać. Stavite jednu od namirnica u pripremljenu šerpicu i ostavite da kuva 45min. Povremeno proveravajte da li ima dovoljno vode. Nakon kuvanja ostavite boju da se hladi nekoliko sati. Da bi se boja fiksirala za jaje, važno je da u mešavinu stavite oko dve kašike sirćeta.
Još jedan zanimljiv način gde ne morate farbati kompletno jaje a ono može izgledati božanstveno, jeste farbanje voskom. Postupak je sledeći: Na skuvano jaje nanesite otopljeni vosak, potom ga četkicom oblikujete na željenu šaru i umočite jaje u boju. Nakon toga potrebno je izvući jaje iz boje i obrisati ga. Možete na isto jaje naneti drugu šaru voskom, potopiti ga u drugu boju i ponoviti postupak sa topljenjem voska, tako će vaše jaje imati više boja.
Ukoliko želite da vaša jaja izgledaju kao da su posuta kristalima ovo je pravi način farbanja koji morate probati. Uzmite šećer, belo vino i boje za farbanje po vašoj želji.
U lončić dodajte belo vino i šećer. Nakon toga sipajte boju po vašem uzboru i blago promešajte kašikom. Stavite jaja unutra i neka kuvaju oko 10 minuta. Izvadite jaja iz posude i poređajte ih na ubrus. Na kraju pospite šećer po njima i ostavite da se osuše. Efekat će vas oduševiti!