Društvo   Srbija   Lepota i zdravlje   Najvažnije  

Četiri načina za neobično farbanje uskršnjih jaja

Da bi ste mogli da se prepustite ukrašavanju jaja ona prvo moraju biti tvrdo kuvana. Na samom početku stavite jaja u lonac i sipajte vodu toliko da jaja budu potpuno u vodi nakon čega će te ih kuvati oko 12 minuta. U zavrsnosti od načina farbe jaja treba ostaviti vruća ili ih prohladiti.
Četiri načina za neobično farbanje uskršnjih jaja

FOTO: Pixabay

Obično se trudimo da ofarbamo celo jaje ali  jednako  zanimljiv dezen jaje može dobiti ako je prošarano svojom bojom. Na jaje je potrebno nalepiti nalepnice nepravilnog oblika, ili zakačiti gumice za teglu , i staviti u već pripremljenu boju. Sačekati par minuta, koliko da ljuska prmi boju, izvaditi jaje očistiti ga od viška tečnosti a onda pažljivo skinuti sa njega nalepnicu/trakicu. Jaje će biti ofarbano na mestima na kojima  je bilo izloženo boji dok će pokriveni delovi biti u originalnoj boji jajeta. 

 

U današnje vreme sve je češći trend korišćenja preparata na biljnoj bazi, stim u vezi donosimo vam potpuno prirodan način bojenja uskrišnjih jaja. Da bi ste dobili plavo ofarbano jaje potrebno je da koristite iseckan crveni kupus ili borovnice , za crvena jaja  koristite cveklu, brusnice ili višnje, za braon boju koristite crni čaj ili kafu, za žutu koristite ljuske od crnog luka i za zelenu možete koristiti spanać. Stavite jednu od namirnica  u pripremljenu šerpicu i ostavite da kuva 45min. Povremeno proveravajte da li ima dovoljno vode. Nakon  kuvanja ostavite boju da se hladi nekoliko sati. Da bi se boja fiksirala za jaje, važno je da u mešavinu stavite oko dve kašike sirćeta.

 

Još jedan zanimljiv način gde ne morate farbati kompletno jaje a ono može izgledati božanstveno, jeste farbanje voskom.  Postupak je sledeći: Na skuvano jaje  nanesite otopljeni vosak, potom ga četkicom oblikujete na željenu šaru i umočite jaje u boju.  Nakon toga potrebno je  izvući jaje iz boje i obrisati ga.  Možete na isto jaje naneti drugu šaru voskom, potopiti ga u drugu boju i ponoviti postupak sa topljenjem voska, tako će vaše jaje imati više boja.


Ukoliko želite da vaša jaja izgledaju kao da su posuta kristalima ovo je pravi način farbanja koji morate probati.  Uzmite šećer, belo vino i boje za farbanje po vašoj želji.

U lončić dodajte  belo vino i šećer. Nakon toga  sipajte boju po vašem uzboru  i blago promešajte kašikom. Stavite jaja unutra i neka kuvaju oko 10 minuta. Izvadite jaja iz posude i poređajte ih na ubrus. Na kraju pospite šećer po njima i ostavite da se osuše. Efekat će vas oduševiti!