Ekologija   Srbija  

Zaštitimo guske - prijavite krivolov

Oaza prirode na Dunavu, Labudovo okno jedno je od omiljenih mesta desetine hiljada gusaka. Delom se ovaj prirodni dragulj nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“ i ima statuse Međunarodno značajno područje za ptice (IBA) i Ramsarsko područje. Bez obzira na značaj ovog rezervata u njemu se često dešava krivolov gusaka.
Zaštitimo guske - prijavite krivolov

FOTO: Pixabay

U našoj zemlji na godišnjem nivou  nezakonito strada između 120 -170 hiljada jedinki divljih ptica, a značajan deo ove brojke čine upravo guske.

Period u kojem se krivolov najčešće odvija jeste tokom seobe i zimovanja a zastupljen je pre svega u nizijskim krajevima, uz velike reke i na ribnjacima, gde se guske hrane i prebivaju.

Krivolovci koriste slabost Gusaka pri lošim vremenskim uslovima kao što su jak vetar, magla i snežne padavine , da ih ulove. Bez obzira na to što su ove životinje izuzetno oprezne u ovim uslovima su izuzetno ranjive. 

Takođe, krivolovci koriste nedozvoljena sredstva, kao što su elektronske vabilice, poluatomatske puške (petometke) i lov iz plovila u pokretu.

Prijavite krivolov divljih gusaka i drugih plovuša policiji ili za savet pozovite Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Broj telefona i važne informacije možete pronaći na sajtu pticesrbije.rs