Južni Banat   Društvo   Opovo   Ekologija   Najvažnije  

Akcija pošumljavanja vetrozaštitnog pojasa i parkova

Više od 60 volontera iz opovačkih javnih ustanova i preduzeća učestvovalo je u nastavku akcije pošumljavanja koju organizuje i sprovodi lokalna samouprava. Za potrebe ove eko akcije nabavljeno je 1700 sadnica sibirskog bresta i 56 sadnica crvenolisne japanske šljive, a sredstva od 200.000 dinara su obezbeđena iz budžeta Opštinske uprave Opovo, odnosno iz Fonda za zaštitu životne sredine.
Akcija pošumljavanja vetrozaštitnog pojasa i parkova

FOTO: Glas Opova

Sibirski brest se sadio na potezu vetrozaštitnog pojasa između Barande i Sakula, dok je crvenolisna japanska šljiva, kao ukrasno drvo, namenjaena za parkove.„Akciji su se pridružili zaposleni iz svih javnih ustanova na području naše opštine, tu je naravno i osnovna škola i đaci osmog razreda, koji će danas sprovesti deo akcije u Opovu, a mi ostali radimo potez Baranda – Sakule u delu koji još uvek nije pošumljen, odnosno u onom delu gde su se prošlogodišnje sadnice osušile ili bile uništene od strane ljudi ili neke mehanizacije“, izjavila je načelnica Opštinske uprave Opovo Ankica Jožika.

U opovačkom parku učenici osmog razreda su posadili 26 sadnica crvenolisne japanske šljive, dok će ostatak biti posađen u parkovima u Sakulama, Barandi i Sefkerinu.

Izvor: Glas Opova